spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Marsilya havalimanı Ryanair’ın restini gördü

Seçtiklerimiz

MARSİLYA-Ryanair’in Marsilya ofisinde çalışanlar için vergiyi yurtdışında ödemesi üzerine Marsilya kenti havayolu şirketini uyardı. Ryanair, her zaman yaptığını yaptı ve garıresmi bir notla “Uçaklarımızı buradan çekeriz. Birkaç yüz kişi işsiz kalır, Marsilya çok sayıda turisti kaybeder, şehir daha çok zarar eder” savunmasını kurdu.
         

       

Fransa"nın Marsilya havalimanı Ryanair"in restini gördü ve ipler şimdilik koptu.  Şehir turları ve şehir turizminin önemli gelir teşkil ettiği kentler, düşük tarifeli havayollarının önemini bilir. Çok düşük tarifelerle çalışan kimi "ucuzcu" (Budget veya LCC) havayolu şirketleri, bu şehirlere her gün sayısız ve çoğu günübirlik turist yağdırır
         

       

Bu turistlerin geldikleri şehirlere, özellikle gastronomi ve konaklama sektörüne bıraktıkları para ve yaptıkları diğer alışverişlerle, önemli miktarda gelir sağlar.  Bunu fark eden kimi LCC havayolu şirketleri, şehirlere sağladıkları gelir karşılığı adeta siyasi bir güç haline geldiler. Bu güce dayanarak da, şehir ve havayolu idarelerinden hemen her istedikleri tavizi koparmaya alıştılar.
        Kimi şehirlerde gece uçuşu yasağını kaldırdılar, kimi havalimanlarındaki ödenmesi gereken ücretleri sembolik düzeye indirttiler veya özel imtiyaz istediler.
         

       

Ryanair, Marsilya kentine her yıl yüz binlerce yolcu taşıyordu. Bu sebeple Marsilya havalimanında kendi ofisini açtı. Zaman içinde ofisin önemi ve görevleri arttıkça, Ryanair"in Fransa merkez işletmesi haline geldi ve ofis çalışanlarının sayısı da 1.000"e kadar çıktı ve anlaşmazlık buradan doğdu.
         

       

Zira Ryanair"in Marsilya"da çalışan Fransız personeli, iş akitlerini İrlanda merkez ofise bağlı olarak imzaladı. Sanki her bir personel İrlanda"ya gitmiş, orada iş akdini imzalamış ve daha sonra Marsilya"da çalışmaya başlamış. Yani bu personelin iş akitleri için İrlanda yasaları geçerliydi.
         

       

Ne var ki Fransız sendikaları ve Marsilya vergi dairesi buna izin vermek istemedi, zira bu çalışanların sosyal primleri İrlanda"ya ödeniyordu. Ryanair ayrıca büyük miktarda vergi tasarrufu ediyordu çünkü İrlanda"daki vergi oranları çok daha düşük. Bu da aynı zamanda Marsilya"nın vergi kaybı olarak kayda geçiyordu.
         

       

Marsilya kenti havayolu şirketini uyardı. Ryanair, her zaman yaptığını yaptı ve garıresmi bir notla “Uçaklarımızı buradan çekeriz. Birkaç yüz kişi işsiz kalır, Marsilya çok sayıda turisti kaybeder, şehir daha çok zarar eder” savunmasını kurdu.
        Ama bu sefer, Almanya veya İngiltere örneklerinin aksine, Marsilya kenti resti gördü ve "Sizin boşluğunuzu, başka LCC şirketi doldurur” dedi. Ryanair, bu yılın başından bu yana bütün Marsilya seferlerini “talep yetersizliği" gerekçesiyle iptal etti.
         

       

         

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika