spot_img
spot_imgspot_img
26.5 C
İstanbul
Cuma, 13 Eylül 2024

MARS 500  Uzay Aracı Kırmızı Gezegene Ulaştı

Seçtiklerimiz

       

Haber Merkezi @ Air News Times

       

Altı kişiden oluşan mürettebat 520 gün süren uzay uçuşunun ardından  12 Şubat 2011 tarihinde Mars yüzeyine inecekler.  14., 18. ve 22 Şubat tarihlerinde Mars’a ayak basacak Astronotlar, 30 gün süre ile muhtelif deneyler yapacaklar.

       

MARS 500 Kumandan Rus Alexej Sitjow, Doktor Suchrob Kamolow, Fransız Uçuş Mühendisi Romain Charles gemide kalacak İtalyan Diego Urbina ve Çin’li Wang, sanal ortamda kızıl gezegen Mars’a ayak basan ilk insan olacaklar.

       

Rusya, Mars 500 projesinde Mars’a seyahatta kullanılacak uzay giyisisi "Örlan-E’ nin yanı sıra, çok sayıda ekipmanı ve  Mars’ta görev yapacak robotu denemeyi amaçlıyor. Mars 500 mürettabatı 30 gün gün sürecek Mars konaklamasının ardından 240 gün sonra Dünya’ya ayak basacaklar.

       

       

 

       

Mürettebat, uzay gemisinin zorlu ve konforsuz ortamının yaratıldığı bir konteynırda insafsız bir deney ve egzersiz programına tabi tutuluyor Merkezi Moskova’da bulunan Tıbbi ve Biyolojik Hastalıklar Enstitüsü, ESA ve Çin uzay kurumunun ortak yaptığı Mars-500 deneyinin asıl amacı, gelecekteki gerçek bir uzay yolculuğu mürettebatına stres ve yorgunlukla daha iyi başa çıkabilmelerini sağlamak için uzun zaman tecridin etkilerini inceleniyor

       

 Bu uzun yolculuk sırasında özellikle deneklerin psikolojik durumlarının test edileceği simülasyonlarda, uzun uzay yolcululuğunun çalışma, günlük rutin ve deneyimlere etkisi gözleniyor. Deneyler sırasında tam anlamıyla gerçekçi olabilmek için, deneklerin gönderdiği haberleşme sinyallerinin, Mars’tan Dünya’ya gönderildiğinde geçen süre gibi, kontrol merkezine veya ailelerine ulaşması da 40 dakika sürüyor

       

 Moskova’nın batısında Rusya’nın Sovyet döneminde de kullandığı ilk uzay tıp merkezindeki Mars’a seyahat simülasyonunda ekip, toplam hacmi 550 m3 olan birbirine bağlantılı kapsüllerde ve Mars yüzeyine iniş simülasyonunda da tek bir kapsülde yaşıyor. Mürettebat deney sırasında Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (UUİ) astronotlara verilen konserve yemeklerin aynısını yiğiyor ve uzay koşullarının yaratıldığı ortamda 10 günde bir yıkanıyor.

       

 Ekip ayrıca gelecek uzay seyahatlerinde mürettebat ile iletişim kurmaya yarayacak kişisel yazılımların geliştirilmesi için düzenli olarak video oyunları da oynuyor.

       

Aynı programın parçası olan 2009 deneyinde 4 Rus, 1 Alman ve 1 Fransız 3 ay dış dünyaya kapalı ortamda kalmışlardı.

       

Air News Times / Selman TENGÜZ

       

       

       

       

       

       

       


       

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika