spot_img
spot_imgspot_img
9.6 C
İstanbul
Salı, 3 Aralık 2024

Kotil resmi temaslarda bulunmak üzere Malezya’ya gitti

Seçtiklerimiz

2022 yılında hangardan çıkması ve yer testlerine başlaması hedeflenen HÜRJET için Malezya’yla ihracat görüşmeleri devam ediyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A. Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil resmi temaslarda bulunmak üzere Malezya’ya gitti. Kotil, Malezya ziyareti kapsamında Malezya Ekonomi Bakanı Sayın YB Dato’ Sri Mustapa Mohamed ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede ise ikili iş birliği imkanlarının ele alındığı açıklandı.

Yakın zaman önce Malezya’ya HÜRJET ihracatı çalışmaları ile ilgili konuşan Kotil, HÜRJET’ten yere üretim seçeneğini ile teklif yapıldığı bilgisini paylaşmıştı. Kotil konuşmasında, “Malezya ile 3 tanesi Türkiye’de, 15 tanesi Malezya’da üretilmek üzere 18 adetlik Hürjet için ihale süreci var. İnşallah olumlu sonuçlanır..“ dedi. Kotil ayrıca, “Hafif saldırı ve jet eğitimi uçağı. İçinde jet motoru var. Sesin yüzde 40 daha yükseğini uçuyor. Bunu Milli Muharip’in önüne koyduk. Devletimiz bundan 16 tane sipariş verdi. Türkiye’nin bu tip uçağa ihtiyacı var. Hem eğitim hem de saldırı uçağı. Bu da yaklaşık 1 ton patlayıcı taşıyor. Sesten hızlı uçuyor ve ekonomik. F-16’ya göre çok ekonomik. Dünya piyasasında yeri var. 2023’te uçacak. Bu süpersonik bir uçak.” ifadelerine yer vermişti.

Geçmişte HÜRJET’in 2022 yılı başında yer testlerine başlayacağı açıklanmıştı. Yer testlerini takip eden süreçte yine 2022 yılında ilk uçuşun gerçekleştirileceğini aktaran Kotil, 18 Mart 2023 tarihinde HÜRJET’in daha olgun bir şekilde uçuş icra edeceğini açıklamıştı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ilk jet eğitim uçağının ise 2025 yılında teslim edileceğini söyleyen Kotil, silahlı versiyonuna (HÜRJET-C) yönelik çalışmaların 2027 yılına kadar sürebileceğini ifade etmişti. Proje kapsamında iki adet uçabilir prototip uçak ile test faaliyetlerinde kullanılmak üzere bir adet statik ve bir adet yorulma test uçağı üretilmesi planlanıyor.

Ekim 2021’de Malezya yerel kaynaklarının aktardığına göre, Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (RMAF) 18 adet hafif savaş uçağı (LCA) tedarik etmek için ihale açılmıştı. Açılan ihaleye altı şirketin teklif verdiği belirtilmişti. Detaylar hemen açıklanmasa da bir hafif savaş uçağı filosu (18 uçak) için yapılan sözleşmenin yaklaşık 4 milyar RM (Malezya Ringgiti) (yaklaşık 950-960 milyon dolar) değerinde olduğu ifade edilmişti.

İhaleye giren diğer şirketler ve uçaklar ise şu şekilde:

  • Korea Aerospace Industries (KAI) ile ortaklık yapan Kemalak Systems: FA 50
  • China National Aero-Technology Import & Export Corp (CATIC): L-15
  • Leonardo: M-346
  • Hindustan Aeronautics: Tejas
  • Aerospace Technology Systems Corp. (Rosoboronexport): MiG-35

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika