spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Kosova Dünyaya Limak’la Açılacak

Seçtiklerimiz

Priştina Uluslararası Havalimanı’nın genişletilmesi ve 20 yıllığına işletilmesini içeren Kosova Cumhuriyeti’nin ilk imtiyaz sözleşmesi, Limak liderliğindeki Limak Kosova International Airport JSC Konsorsiyumu ile Kosova Devleti arasında imzalandı.

       

Priştina Uluslararası Havalimanı’na 2012’ye kadar 140 milyon euro yatırım yapacak olan Limak Konsorsiyumu, 27 bin metrekarelik terminal binası ile 77 bin metrekarelik apron, hava kulesi, otopark ve bağlantı yollarını inşa edip işletecek. Yer hizmetleri, yakıt, kargo, apron işletmelerinden ve bunların bakım onarımlarından da sorumlu olacak.

       

Limak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız “1,5 milyon kişilik yolcu sayısını 4 milyona çıkartmayı hedefliyoruz. Bu projenin genç Kosova Cumhuriyeti ve Kosovalılara hayırlı olmasını dilerim” dedi.

       

Kosova Priştina Havalimanı imtiyaz sözleşmesi, 12 Ağustos 2010 tarihinde Kosova Ekonomi Bakanlığı’nda düzenlenen bir törenle imzalandı. Kosova Başbakanı Hashim Thaci’nin ev sahipliğinde düzenlenen imza törenine, Kosova Ulastirma ve Telekominikasyon Bakanı Fatmir Limaj, Kosova Ekonomi Bakani Ahmet Shala, Limak Şirketler Grubu ve Aeroports de Lyon yetkilileri katıldı.

       

İmza töreninde konuşan Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız: “35 yıllık bilgi birikimi ile başta inşaat ve altyapı projeleri olmak üzere havacılık, enerji, çimento, turizm ve gıda alanlarında faaliyet gösteren Limak Şirketler Grubu bugüne dek gerçekleştirdiği projelerde tasarım, inşaat, finansman ve işletme alanlarında kendini ispatlamıştır. Güçlü sermaye yapısı ve güçlü yönetim kadrosu ile şirketimiz gerek ülkemiz ekonomisine katkıda bulunduğu gerekse ülkemizi yurt dışında temsil ettiği projelerde tamamlama sürelerinde gösterilen hassasiyet ve kullanılan yüksek teknoloji ile saygın bir yere sahip olmuştur. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın gerek inşasında gerek de işletmesinde gösterdiğimiz başarıyı hem Türkiye Cumhuriyeti hem de Kosova Cumhuriyeti açısından önem teşkil eden ve Kosova için bir ilk olma özelliği taşıyan bu projede de tekrarlayacağımıza ve bölge ekonomisine önemli derecede katma değer sağlayacağımıza inancımız tamdır. 20 yıl işletim ve genişleme içeren imtiyaz sözleşmesinin Kosova Devleti ile imzalanmasından dolayı gurur duyuyoruz. Kosova bizim Avrupa’ya açılan stratejik kapımız olacak. Mevcut 1,5 milyon kişilik yolcu sayısını 4 milyona çıkartmayı hedefliyoruz. Projenin Kosova Cumhuriyeti’ne, Kosovalılara ve konsorsiyum ortaklarına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

       

Konsorsiyum, ek olarak 140 milyon € tutarında bir yatırım öngörüyor. Bu yatırım kapsamında, 27 bin metrekare kapalı alana sahip, yolcu konforunu ön plana çıkaran modern yeni terminal binası, ilave olarak 77 bin metrekare apron, yeni hava trafiği kontrol kulesi inşası, havalimanı ulaşım yollarının rehabilitasyonu, bin 750 araç kapasiteli otopark, yakıt depoları ve bağlantı yolları yapımı hedefleniyor. .

       

Halen Türk Havayolları, Swiss Air, Austrian Airlines, Air Berlin, German Wings gibi bir çok havayolu şirketinin düzenli uçuşlarını gerçekleştirdiği Priştina Uluslararası Havalimanı’nı, Almanya, İsviçre, Avusturya, Türkiye, İngiltere, Macaristan, İtalya gibi bir çok ülkeye havayolu ulaşımında bağlantı sağlaması ve yoğun yurtdışı trafiği ile Orta Avrupa’da stratejik bir öneme sahip bulunuyor. Limak Kosovo International Airport JSC, Priştina Havalimanı’nın balkanlardaki bu önemli avantajı ile 2010 sonu itibariyle 1,5 milyon olan yolcu sayısının 4 milyon yolcuya kadar çıkmasını hedefliyor.

       

Havalimanındaki her türlü havacılık ve havacılık dışı ticari geliri 20 sene boyunca elde etme hakkı bulunan Limak Kosovo International Airport JSC, terminal ve otopark işletmesinin yanı sıra yer hizmetleri, yakıt, kargo ve pist-apron işletmelerinden ve bunların bakım onarımlarından sorumlu olacak. Konsorsiyum bu gelirlerin karşılığında yatırım yapma zorunluluğunun yanı sıra Kosova Cumhuriyeti’ne ciro üzerinden kira ödeyecek.

       

Kosova ve Priştina Havalimanı

       

Balkanlar’da, Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve Arnavutluk devletlerine sınırı olan, 1999 ile 2008 yılları arasında Birleşmiş Milletler idaresinde bir bölge olan Kosova, 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığını ilan etmiştir. Bağımsızlık ilanının ardından, denetim, Birleşmiş Milletler’den Avrupa Birliği’ne geçmiştir. 10.980 metrekare alana sahip Kosova, 2 milyonun üzerinde bir nüfusa sahiptir. Nüfusun %92’lik bölümü Arnavutlardan oluşmaktadır. Arnavutça haricinde Sırpça, Türkçe, Boşnakça ve Romca konuşulmaktadır. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından yapılan nüfus kayıtlarına göre yaklaşık 250.000 kişinin Türkçe konuştuğu kaydedilmiştir.

       

Kosova’nın tek havalimanı olan Priştina Havalimanı askeri amaçlara hizmet etmek için 1965 yılında faaliyete geçmiştir. Daha sonra sivil amaçlar için de kullanılan havalimanı 1999 -2003 yılları arasındaki savaşın ardından sivil havalimanı statüsünü almıştır. Kamu-Özel Sektör ortaklığı çerçevesinde Kosova Hükümeti tarafından tasarım, inşaat, finansman, işletim ve devir modeli ile 28 Nisan 2010 tarihinde ihale teklif süreci tamamlanmıştır. 14 Mayıs 2010 tarihinde ihale sonucunda şartnameye uygun en yüksek teklifi veren %90 Limak ve %10 Fransız Aeroport de Lyon ortaklığıyla oluşturulan Limak Kosovo International Airport JSC konsorsiyumu ihaleyi kazanmış ve 12 Ağustos 2010 tarihinde imtiyaz sözleşmesi imzalanmıştır.

       

Limak Şirketler Grubu

       

1976 yılında bir inşaat şirketi olarak iş hayatına başlayan Limak, kazandığını yatırıma dönüştürme prensibiyle bugün inşaat, çimento, turizm, enerji, altyapı projeleri, havacılık ve gıda alanlarında faaliyet gösteren, yaklaşık 6000 kişiye istihdam sağlayan şirketler topluluğu haline gelmiştir. Limak, sürekli ve dengeli büyüyerek mevcut bulunduğu sektörlerde hem Türkiye’de hem de yurtdışında derinleşmek ve ülke ekonomimize hem iş gücü hem de kaynak aktarımı olarak ciddi bir değer yaratmak hedefindedir.

       

Limak, GMR Infrastructure Limited ve Malaysia Airports Holding Berhad ortak girişimiyle kurulan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (ISG) konsorsiyumu, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nı 2008 yılı itibariyle 20 yıl süreli bir Yap-İşlet-Devret modeli ile işletmektedir. Avrupa’nın, sıfırdan inşa edilen, en yeni havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, aynı zamanda, 2002 – 2009 yılları arasında Avrupa’da en fazla büyüyen havalimanı özelliğini de elinde bulundurmaktadır. Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası, tasarım ve yapım dahil 18 aylık rekor bir sürede tamamlanmıştır. Sabiha Gökçen Yeni Terminal Binası ile birlikte 100,000 m²’nin üzerinde ilave apron, 4,500 m² büyüklüğünde Türkiye’nin ilk 2 katlı VIP Terminali, kara ile hava tarafına eş zamanlı hizmet verebilen 128 odalı havalimanı otelinin de yapımları tamamlanarak hizmete girmiştir. Bunlara ilave olarak, yapımına 3 Mayıs 2008 tarihinde başlanan 5000 araç kapasiteli katlı otopark 8 ay kısa bir sürede tamamlanarak Ocak 2009’da hizmete açılmıştır. ABD’nin itibarlı teknoloji ve bilim dergilerinden Wired, 185 dönümlük arazi üzerine tek parça olarak inşa edilen, 300 adet geliştirilmiş sismik izolatör üzerine oturan 210.000 m2’lik Sabiha Gökçen’in yeni terminal binasını dünyanın depreme dayanıklı en büyük binası olarak açıklamıştır.

       

Eski Terminaller de dahil olmak üzere, otopark, yer hizmetleri, kargo ve uçak yakıt ikmali operasyonları, havalimanı oteli, VIP ve CIP hizmetleri ISG tarafından yürütülmektedir.

       

Aeroport de Lyon

       

Aeroports de Lyon, Lyon Bron Havalimanı ile birlikte ismini Lyon şehrinin ünlü yerel yazar ve pilotu Antoine de Saint Exupery’den alan Lyon Saint Exupery Havalimanı’nın işletmecisidir. Saint Exupery Havalimanı Lyon’nun merkezinden 20 km uzakta olup Rhone-Alp bölgesi için önemli bir ulaşım merkezidir. Havaalimanı, Fransa başkanı Valery Giscard d’Estaing katılımıyla düzenlenen törenle 12 Nisan 1975 tarihinde kullanıma açılmıştır. 1997 yılından bu yana Air France havayolları için büyük bir merkez oluşturmaktadır. Ayrıca Easy Jet’in Avrupa’daki ana üslerinden biri konumundadır. 2009 yılında 7,5 milyonu aşkın yolcuya hizmet vererek, Charles de Gaulle, Orly ve Nice havaalanlarından sonra en kalabalık dördüncü havaalanı olmuştur. 2000 hektarlık alana kurulu Saint Exupery Havalimanı’nın bünyesinde 3 ayrı terminal binası ve 2 otel bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika