EDREMİT’te yaklaşık 100 milyon liralık yatırımla yenilenen Körfez Havaalanı, Altınoluk-Altınova arasında Ayvalık, Burhaniye, Akçay, Güre ve Zeytinli gibi önemli turizm alanlarına hizmet verecek. Endemik bitkileri, bol oksijeni ve zengin yeraltı sularıyla Kazdağı ve deniz kıyılarıyla önemli bir potansiyeli barındıran bölge, böylece turizmden daha fazla pay elde edecek. Şu an Bora Jet çarşamba, cumartesi ve pazar Ankara’ya; pazartesi, çarşamba, perşembe, cuma ve pazar günleri de İstanbul’a sefer düzenliyor. Geçen yıl ilk defa Anadolu Jet uçağı da gelmişti.
Potansiyeli göreceğiz
Vali Yılmaz Arslan, geçen yılı, pist yenileme çalışmaları nedeniyle yarım sezon kabul ettiklerini söyledi. Arslan, 19 Haziran’da dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’la Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in birlikte açılışını yaptığı havaalanının gerçek potansiyelinin bu sene ortaya çıkacağını belirtti. Yaz tatili döneminde hem Ankara’ya hem de İstanbul’a çok sayıda sefer yapıldığını kaydeden Vali Arslan, “Hatta insanlar yer bulamamaktan yakınıyor. Bizden yardım istiyorlar. Bunlar güzel gelişmeler. Havaalanı şu anda geçici terminal binasıyla hizmet veriyor. Ulaştırma Bakanlığı stratejik olarak potansiyeli görüp yatırım yapacak” dedi.
Uluslararası uçuşlar
Balıkesir’de turizmi geliştirmek için son dönemlerde her türlü fuar faaliyetine katıldıklarını anlatan Arslan, “Münih’teki fuarda Balıkesir’i tanıtırken, Almanların sorduğu ilk soru, ‘Biz uçakla direk gelebilir miyiz’ oldu. Şu anda gelemiyorlar ama en kısa sürede bu istekleri gerçekleşecek. Bu yılki en büyük hedefimiz, yolcu profilini de göz önüne alarak Körfez Havaalanı’nın uluslararası uçuşlara açılmasını sağlamak. Teknik ve altyapı anlamında eksik yok. Sadece seyahat ve uçak firmalarının bu yönde hazırlık ve girişimde bulunması gerekiyor” diye konuştu.
SORUNUMUZ OTEL OLMAMASI
Vali Arslan, gelen yabancı turistlerin konaklamasına yetecek kadar otel bulunmadığını, Balıkesir’in en büyük sorununun da bundan kaynaklandığını vurguladı. Arslan, “Turist sayısı artsın istiyoruz, ancak konaklamada sıkıntılar var. Turist oranında yüzde 50 artış olsa bizim onları yatıracak tesisimiz yok. Turist günübirlik gelecek, İzmir’e veya yatak kapasitesi yüksek yerlere gidecek. Biz iç turizmden yavaş yavaş dış turizme adım atmak istiyoruz. Ancak bunun birden olması mümkün değil. Altyapımız da müsait değil. Körfez bölgesinde 40-50 yıldır yazlıkçı turizmi dediğimiz iç turizme dayalı bir konsept var. Bırakın yabancı turisti, Türkiye’den bizi arayıp, ‘Oraya tatile gelmek istiyoruz’ diyenlere bile güçlükle yer bulabiliyoruz. Mevcut tesislerimiz yerli turistlerle dolu. Özellikle Edremit Güre’de son iki yılda yapılan güzel tesisler var. Hala inşaatı devam eden tesisler mevcut. Havaalanı açıldıktan sonra daha büyük yatırımcılar, otel zincirleri bu bölgede yer aramaya başladı” dedi.
TURİZM İÇİN ARSA YARATIN
Vali Arslan, belediye başkanlarından her fırsatta turizm için arsa yaratmalarını istediğini kaydetti, şöyle konuştu: “Mevzuat açısından sorun yaşanmayacak yerlerde arsa üretilmesi gerek. Burada özellikle belediyelerin çaba göstermesini bekliyoruz. Edremit, Altınoluk, Burhaniye, Ayvalık, Altınova gibi bölgelerde otel alanları temin edip turizmin hizmetine sunmak lazım. Bugün hizmet sektörü yeri geldiğinde, sanayiden de tarımdan da önemli. Hizmet sektörü emek yoğun bir sektör. İnsanla olan bir şey makineyle olmuyor. Yani 200 yataklı bir otel açtığınızda 150 kişi çalıştırmanız gerekiyor. Neredeyse birebir. Bu alan, işsizliğin olduğu bir ülkede çok önemli.”