Kompleks hava araçlarına çift pilot zorunluluğu geliyor. Tek pilotun kullanması için sertifikalanmış kompleks hava araçlarının ticari hava taşımacılığı yaparken en az 2 pilotla sefere çıkması zorunluluğu getirildi. Düzenleme Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) uyum süreci kapsamında bulunuyor.
Ticari hava taşımacılığı yapılan bu uçakları kontrol eden pilotun iş yükünün fazla olması nedeniyle böyle bir düzenlemeye gidildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre pilotlar aynı anda hem hava durumunu hem göstergeleri takip ediyor. Ayrıca bu gösterge ve hava durumunun takip edilip, yorumlanmasının yanı sıra hava trafik kontrol ünitesiyle de sürekli temas halinde bulunuyor. Kurum, tek bir kişiye yüklenen bu sorumluluğun birtakım zafiyetlere yol açtığını ve olumsuz hava şartlarında daha ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti.
Tek pilotlu uçuşlarda “otopilot” seçeneğinde de birtakım sıkıntılar doğabiliyor. Aşırı türbülansın yaşandığı havalarda otopilotun devre dışı kalma riski sebebiyle uçağı uçurma işi direkt olarak pilota geçiyor. Bu gibi durumlarda pilot ve uçak zor durumda kalarak tehlikeli durumlara açık hale gelebiliyor.
Çift pilotla uçma zorunluluğu getirilen hava araçlarının özellikleri şu şekilde:
Maksimum kalkış ağırlığı 5 bin 700 kilonun üzerinde olan veya maksimum yolcu koltuk kapasitesi 19’un üzerinde olan kompleks uçaklar çift pilotla uçmak zorunda olacak. Bunun yanı sıra sertifikalanmış kalkış ağırlığı 3 bin 175 kilonun üzerinde maksimum yolcu koltuk kapasitesi 9’un üzerinde olan kompleks helikopterler de düzenlemeden sorumlu olacak. Bu araçların en az iki pilota sertifiye edilmiş olması da gereklilikler arasında.
Ayrıca iki kanadında yukarıya bakan birer tane pervanenin bulunduğu “tilt rotor” denilen hava araçları da çift pilot bulundurmak zorunda olacak. Uygulamaya Haziran 2015’ten itibaren geçilecek.