spot_img
spot_imgspot_img
24 C
İstanbul
Cuma, 20 Eylül 2024

Köklü havalimanlarında hazırlık var…

Seçtiklerimiz

Atatürk, Esenboğa ve Adana havalimanları için ODTÜ, Trabzon Havalimanı için de KATÜ’lü araştırmacılar master planı çalışması yürütüyor.DHMİ Genel Müdürlüğü, Atatürk, Esenboğa ve Adana havalimanları için ODTÜ’den 25 kişilik bir ekibe master planı hazırlatıyor. Trabzon Havaalanı için ise KATÜ’den araştırmacılarla işbirliği yapılıyor.

Master planlarıyla 1990’ların sonunda kurulan havaalanlarında gelecek 25 yıl boyunca artan talep doğrultusunda ihtiyaç duyulan tesislerin planlı ve bilimsel veriler ışığında yapılması sağlanacak.Yaklaşık 2 yıldır süren master planı çalışmaları, ODTÜ’den mimar, mühendis, şehir planlamacısı, çevre mühendisi, havacılık ve istatistik dallarında uzman öğretim üyelerinden oluşan 25 kişilik bir grup tarafından gerçekleştiriliyor.

ODTÜ’lü ekip, master planlarını bu üç havaalanı için havayolu ve yer hizmetlerine yönelik şirketler ile belediyelerden de görüş alarak, DHMİ Genel Müdürlüğü yetkilileriyle oluşturuyor.Yıl sonunda tamamlanacak master planlarının, bu dört havaalanının ardından sırasıyla Türkiye’deki tüm havaalanı ve meydanları için de hazırlanması planlanıyor.

DHMİ Genel Müdürlüğü, master planları ile Türkiye’nin önde gelen bu havaalanlarında atıl yatırımların önüne geçmeyi hedefliyor. Planlı ve bilimsel veriler olmaksızın gerçekleştirilen uygulamaların sonradan yararsız hale gelmesini ve havaalanlarının önünü tıkamasını önlemek isteyen DHMİ, yerinde yatırım yapmak ve tesislerin gelecek 25 yılda da etkin ve verimli kullanımı için master planlarına uygun yapılar inşa edecek.

Bugüne kadar maliyetli olduğu için hazırlanmayan master planları için 2,5 milyon TL’lik ödenek tahsis edilirken, yetkililer, bu miktarda bir ödenekle hazırlanan planların milyonlarca liralık atıl yatırımın önüne geçeceğini ve maliyetini kısa sürede çıkaracağını belirtiyor.Master planları ile havalimanları için gelecek 25 yıl içerisinde yararlı olabileceği tespit edilen arazilerin de elde tutulması sağlanacak. Böylece havaalanının herhangi bir tesisin genişletilmesi söz konusu olduğunda yer sorunu yaşanmayacak.

Master planları kapsamında havaalanlarının gelen yolcu salonu, pasaport kontrolü, bekleme salonu, uçak trafiği, yolcu ve bagajın geçiş hızı gibi tüm detaylar tek tek inceleniyor ve istatistiki veri haline getiriliyor. Böylece bir havaalanında kullanılan sistemin, verimli olup olmadığı da karşılaştırılabiliyor.DHMİ Genel Müdürlüğü, master planları ile havalimanlarının gelecekte planlı ve bilimsel yol haritasıyla büyümesini hedefliyor.

HAVALİMANLARI

1937 yılında hizmete giren Adana Havalimanı’nın, yıllık 5 milyon yolcu kapasitesi bulunuyor. Toplam 2 milyon 11 bin 20 metrekare kurulu alana sahip Adana Havalimanı’nda toplam 9 bin 61 metrekarelik iç ve dış hat terminal alanı, 2 bin 750×45 metre boyutunda asfalt pist ile 21 uçak kapasiteli apron yer alıyor.

1953 yılında kurulan Atatürk Havalimanı’nın yıllık 27 milyon 500 bin yolcu kapasitesi bulunuyor. Toplam 11 milyon 776 bin 961 metrekarelik alana kurulu Havalimanı’nda toplam 330 bin 500 metrekarelik terminal yer alıyor. Atatürk Havalimanı’nda beton kaplamalı 3 binx45 metre boyutunda iki, 2 bin 600×60 metre ebadında üç pist hizmet veriyor.

1955 yılında hizmete sunulan Esenboğa Havalimanı yıllık 10 milyon yolcu kapasitesine sahip. Toplam 7 milyon 500 bin metrekarelik alana kurulu olan Esenboğa Havalimanı’nda 182 bin metrekarelik iç ve dış hat ortak kullanımlı terminal yer alıyor. Havalimanı’nda kompozit beton kaplamalı 3 bin 750×60 metre ve 3 bin 750×45 metre boyutlarında iki pist bulunuyor. Yap-İşlet-Devret modelli ihale ile inşa edilen yeni iç ve dış hatlar terminali, Ekim 2006’dan beri hizmet veriyor. Yeni terminallerde, 168 bin metrekarelik alan, 18 yolcu köprüsü, 105 check-in kontuvarı, 34 pasaport kontuvarı, 123 bin metrekarelik alan üzerinde 4 bin araçlık kapalı otopark yer alıyor.

1957’de inşa edilen ve yıllık 3 milyon 900 bin yolcu kapasitesi olan Trabzon Havalimanı, toplam 1 milyon 377 bin 244 metrekare üzerine kuruldu. Trabzon Havalimanı’nda toplam 23 bin 745 metrekarelik iç ve dış hat terminal binası ile 2 bin 640×45 metrelik bir pist bulunuyor. Havalimanı’nın yeni iç ve dış hatlar terminal binası ile otoparkı Kasım 2008’den bu yana hizmet veriyor.

 

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika