spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Kıbrıs Rum kesimindeki İngiliz üsleri alarmda

Seçtiklerimiz

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş ve kargo uçakları Ada’nın güneyindeki Ağrotur üssüne gelmeye başladı. Son olarak 2 C-130 nakliye uçağının üsse indiği görüldü. Kıbrıs’tan kalkan yolcu uçaklarının pilotları da, radarlarında çok sayıda savaş uçağı gördüklerini ifade etti.Suriye sınırına 100 mil uzaklıkta, İngiltere’nin Birleşik Krallık dışındaki en büyük askeri üssü olan Ağrotur’un, Esad yönetimini hedef alacak olası uluslararası müdahalede, merkez konumunda olacağı belirtiliyor.Ağrotur üssünün alarmda olduğu ve son 48 saatte üste artan bir hareketlilik gözlemlendiği haber veriliyor.

"SORUMLU ÜLKELER GEREKENİ YAPACAK"

ABD Türkiye, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ürdün ve Suudi Arabistan’dan oluşan Suriye Halkının Dostları Çekirdek Grup toplantısı dün İstanbul’da yapıldı. Toplantı sürerken, Suriye’deki BM heyeti, Muaddamiyet eş Şam bölgesinde, kimyasal silahtan etkilenen halkla görüşmeye başladı. STAR’ın edindiği bilgilere göre bugün sona ermesi beklenilen Çekirdek Grup Toplantısı’nda, BM denetçilerinin Suriye’de hazırlayacakları kimyasal silah raporunun beklenmesine karar verilirken, A ve B Planları da belirlendi.

KİMYASAL VARSA KARAR KESİN

A Planı’na göre; bir haftada tamamlanması beklenilen BM Raporu’nda, Esad’ın kimyasal silah kullandığı belgelenirse, BM Güvenlik Konseyi’nden Suriye kararı çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Suriye’de tampon bölge, insani yardım koridoru ya da uçuşa yasak bölge oluşturmak için BMGK kararı gerekiyor. Ancak Esad’a destek veren Rusya ve Çin’in vetosuyla BM’den Esad’a karar çıkmadı. Kaynaklar, raporda kimyasal silah belgelenirse Rusya ve Çin’in de “insanlık suçunun yanında yer alamayacağını” vurguluyor.

GÖNÜLLÜ ÜLKELER KOALİSYONU

Ancak 11 ülke, İstanbul’da B Planı’nı da oluşturdu. Kimyasal silahın belgelenmesine karşın BM’den karar çıkmaması senaryosuna dayanan B Planı’nı açıklayan bir diplomat, “Eğer BM’den karar çıkmazsa duyarlı ve sorumlu ülkeler bir araya gelir gerekeni yapar; yani Bakan Davutoğlu’nun gündeme getirdiği Gönüllü Ülkeler Koalisyonu, B Planı olarak masada” dedi. Ancak Ankara, A Planı’ndan ümitli. Aynı diplomat, “Ankara’nın önceliği BM’li senaryo. İnancımız ve beklentimiz bu yönde. Esad şimdiye kadar hep Rusya ve Çin’in BMGK’de sağladığı koruyucu zırhtan yararlandı. Ama artık bu zırha güvenemez” diye konuştu

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika