spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Kardeş gezegende okyanus umudu

Seçtiklerimiz

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından, 600 ışık yılı uzaklıkta ve Dünya’ya büyük ölçüde benzerlik gösteren yeni bir gezegenin bulunduğu açıklaması heyecan yarattı. ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Ames Araştırma Merkezi’nde bir açıklama yapan NASA yetkilisi William Borucki, 2009’un mart ayında uzaya gönderilen ‘gezegen avcısı’ Kepler teleskopu tarafından bulunan gezegene ‘Kepler- 22b’ adının verildiğini kaydetti.

Dünya’ya benzeyen ilk gezegen olduğunu bildiren Borucki’nin ifadelerine göre, Kepler-22b’nin yapısının tam anlamıyla ortaya çıkarılabilmesi için ise henüz zamana ihtiyaç var. Borucki, eldeki verilerden hareketle gezegenin yapısında; sıkışmış buzulların, dağlık arazilerin veya okyanusların bulunabileceğini de sözlerine ekledi. 

 
BİR YIL, 290 GÜN ÇEKİYOR

Kepler-22b’nin kendi ‘güneş’i etrafındaki ‘yaşanabilir bölge’de kaldığı, tam bir dönüşü de 290 günde tamamladığı bildirildi. Dünya’dan 2.4 kat daha büyük olan gezegenin sıcaklığının yaklaşık 22 derece olduğu tahmin edilirken, Kepler teleskopunun ilk kez çok sıcak ya da çok soğuk olmayan bir gezegeni keşfettiğine dikkat çekildi. Kepler teleskopu, bu gezegenin keşfedildiği bölgede daha önce de iki kez gezegen tespit etmiş; ancak yaşam için ümit vaat etmeyen bu gezegenlerden birinin konumunun tartışmalı olduğu, diğerinin de ‘güneş’e çok yakın sıcak bölgede yer aldığı belirtilmişti.

İsmini 1571-1630 yılları arasında yaşamış Alman bilim adamı Johannes Kepler’den alan teleskop bugüne kadar 207’si Dünya ile aynı boyutlarda olan toplam 2 bin 326 gezegen keşfetti. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika