spot_img
spot_imgspot_img
23.5 C
İstanbul
Çarşamba, 11 Eylül 2024

Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi

Seçtiklerimiz

Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmelik, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri, bu bölgelerin alt bölgeleri ve turizm merkezlerinin içinde veya dışındaki kamu taşınmazlarının, turizm amaçlı kullandırılmasına ilişkin esasları düzenliyor.

Taşınmazlara dair tekliflerin değerlendirilmesini düzenleyen maddede yapılan değişikliğe göre, tahsis şartnamesinde belirlenecek hususlar kapsamında başvurusu Kültür ve Turizm Bakanlığınca uygun görülen girişimcilerle sosyal ve teknik altyapıya katılım payı üzerinden müzakere yapılacak.

Müzakereye ilişkin usul ve esaslar Arazi Tahsis Komisyonu’nca belirlenerek, müzakereye katılacak girişimcilere tebliğ edilir ve müzakereler Müzakere Komisyonu tarafından yürütülecek. Tek başvurunun yapıldığı hallerde Müzakere Komisyonu’nca yatırımın özelliğine göre girişimciden sosyal ve teknik altyapıya katılım payı istenebilecek. Birden fazla başvuru hallerinde ise müzakere öncesi tebliğ edilen usul ve esasların kabul ve taahhüt edildiğine ilişkin noter onaylı taahhütname ile girişimci tarafından teklif edilen ilk katılım miktarı tutarında teminat Bakanlığa teslim edilecek.

Arazi Tahsis Komisyonu gerekçesini belirtmek suretiyle taşınmazı tahsis edip etmemekte serbest olacak. Tahsis etmeme yönünde karar alınması halinde girişimcilerin teminatları iade edilecek.

Bölgenin tamamının veya alt bölgenin tek bir ana yatırımcıya tahsisi için Bakanlar Kurulu’nca verilen ön izin işlemleri, ön izin koşullarına göre Bakanlıkça yürütülecek.

-Ek alan olarak tahsis edilebilecek kamu taşınmazları-

Özel mülkiyete veya tahsisli yatırımlara, duyuru şartı aranmaksızın, tahsise ilişkin diğer hususların da sağlanması ve hisseli parsel teşekkül ettirilmemek şartı ile ek alan olarak tahsis edilebilecek kamu taşınmazları şöyle:

"Küçük ölçekli planlardan büyük ölçekli planlara geçişte ölçeğin gerektirdiği farklılıklardan doğan ilave bitişik alanlar, inşa edilecek tesis türünün ve sınıfının gerektirdiği şartların sağlanamaması halinde meydana gelen olumsuzluğun giderilmesine imkan verilecek ilave bitişik alanlar, aynı imar adası içerisinde yer alan, imar planları ile turizm kullanımına ayrılmış olan ana alandaki tesisin niteliğini arttırmaya yönelik ilave bitişik alanlar, imar parseli bütünlüğünün oluşturulması ve uygulama imar planlarında öngörülen kapasitenin elde edilebilmesi bakımından imar parseli içinde kalan alanlar, tahsis yapıldığı tarihte denizle bağlantısı olan tahsisli alanlar ile aynı durumdaki özel mülklerle deniz arasında kıyı kenar çizgisinin sonradan değişmesi nedeniyle yeni oluşan alanlar, tahsisli ana parsele veya özel mülke proje bütünlüğü olan ve birlikte kullanılması zorunluluğu bulunan alanlar."

Tahsis yapıldığı tarihte denizle bağlantısı olan tahsisli alanlar ile aynı durumdaki özel mülklerle deniz arasında kıyı kenar çizgisinin sonradan değişmesi nedeniyle yeni oluşan alanların ek alan olarak tahsis edilebilmesi için bu alanların tahsisli ana parsellerle veya özel mülklerle proje bütünlüğünün sağlanması ve birlikte kullanılması zorunluluğu aranacak.

Bu alanlar, tahsisli alanlara veya özel mülklere denizle bağlantılarının sağlanması bakımından denize cepheleriyle sınırlı olacak şekilde tahsis edilebilecek.

Faaliyetlerinin tamamlayıcısı olarak hizmet vermesi amacıyla, bölgede bakanlıkça belgelendirilmiş tek bir turizm tesisi olması halinde bu tesise; bakanlıkça belgelendirilmiş birden fazla turistik tesis olması halinde bunların kuracağı ticari ortaklıklara, eşit koşullarda yararlanmak ve birlikte işletilmek şartıyla; turizm yatırımı ve işletmeciliği ile görevlendirilmiş altyapı birlikleri ile kamu kurum ve kuruluşlarına bu yönetmeliğin ilgili maddesindeki duyuru şartı aranmaksızın, imar planına uygun mekanik tesis hattı ve zorunlu hallerde kayak pisti yapılmak ve birlikte kullanılmak üzere bedeli karşılığında arazi tahsis edilebilecek

Kayak pistlerine ilişkin kullanım bedelleri, günübirlik tesis açık alan birim maliyeti üzerinden belirlenecek.

-Taşınmazlarda ön izin bedeli-

Arazi Tahsis Komisyonu, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nden sorumlu müsteşar yardımcısı başkanlığında, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü, Arazi Tahsis Dairesi ile Yatırım Geliştirme ve Planlama Dairesinden sorumlu genel müdür yardımcıları, Kontrolörler Kurulu Başkanı, Arazi Tahsis Daire Başkanı, Yatırım Geliştirme ve Planlama Daire Başkanından oluşacak.

Tescilli taşınmaz kültür varlıkları ve korunma alanlarına ilişkin konularda Arazi Tahsis Komisyonu’na ve Müzakere Komisyonuna üye olarak, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü katılacak.

Ön izin yükümlülüklerini yerine getirerek turizm yatırımı belgesi veya ana turizm yatırımı belgesi alan girişimci adına Arazi Tahsis Komisyon kararıyla kesin tahsis yapılacak.

Kanunlarında, turizm yatırımı ve işletmeciliğiyle görevli olan kamu kurum ve kuruluşlarına, turizm yatırımı belgesi alınması şartıyla, konaklama hariç imar planlarında yalnızca günübirlik, rekreasyon ve spor tesisleri gibi kullanıma ayrılmış alanlar ilansız olarak tahsis edilebilecek. Kamu kurum ve kuruluşları bu taşınmazlar üzerinde adlarına yapılan tahsisi üçüncü kişilere devredemeyecek ve tür değişikliği yapamayacak. Aksi takdirde tahsisleri iptal edilecek.

Tescilli taşınmaz kültür varlıkları ve korunma alanları kamu kurum ve kuruluşlarına ilansız olarak tahsis edilebilecek. Bu durumda tahsis edilen tescilli yapı konaklama amaçlı olarak kullanılabilecek ve yönetmelikteki kamu kurum ve kuruluşlarına tahsislerdeki konaklamaya yönelik kısıtlama uygulanmayacak. Tescilli taşınmaz kültür varlıkları ve korunma alanlarının kamu kurum ve kuruluşlarına konaklama amacıyla ilansız tahsisi sadece tamamı en çok 100 yatak kapasiteli tesisler için geçerli olacak. Belirtilen kapasite üzerinde olan tesisler tahsis edilemeyecek.

Termal ve kış turizmi amaçlı tahsisler ile tescilli taşınmaz kültür varlıkları ve korunma alanlarının tahsislerinde ön izin bedeli yüzde elli indirimli uygulanacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanan yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika