spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

İsrail’den F-15EX savaş uçağı tedariki

Seçtiklerimiz

İsrail’in Amerika Birleşik Devletleri’nden 25 adet F-15EX savaş uçağı alacağı iddia edildi.

Savunma sanayii medyası Breaking Defence konuşan kaynaklara göre İsrail, yakın zamanda ABD’den ilk başta 25 adet F-15EX savaş uçağı alacak.

Aynı kaynaklara göre İsrail hükümeti, ABD hükümetine resmi satış için Talep Mektubu (LOR) gönderdi. Talep Mektubunun gönderilmesi, ABD’nin başka bir ülkeye askeri satışının ilk ayağını oluşturmaktadır. İlerleyen süreçte ise toplam maliyet ve alım süreci ile ilgili müzakereler başlatılır.

2020 yılında İsrail Hava Kuvvetleri’nin (IAF) ihtiyaçları kapsamında F-35 ve F-15 savaş uçaklarının gelişmiş versiyonunu alınmasına gerektiğine karar verilmişti. Ülkede yaşanan siyasi krizden dolayı resmi satın alım anlaşması F-35 savaş uçakları ile sınırlı kalmıştı.

Kaynaklar yeni kurulan hükümet ile birlikte İsrail’in en yakın zamanda ABD ile F-15EX savaş uçağı sözleşmesi imzalanacağını belirtiyor. İmzalanacak sözleşme ile sipariş verilen uçakların 2028 yılına kadar teslim edilebileceği belirtildi.

Envanterde bulunan F-15I’ların yükseltilmesi

İsrail’in satın alacağı 25 adet F-15EX savaş uçağı, İran ve Hizbullah’ın yarattığı tehditlerini durdurması amacıyla önem taşıyor.

Bu kapsamda İsrail Hava Kuvvetleri aynı zamanda envanterde F-15I savaş uçaklarını, F-15EX’de bulunan aviyonik konfigürasyona yükseltmek istiyor. İsrail Hava Kuvvetleri’nin envanterinde ise F-15I uçaklarından 25 adet mevcut. Diğer F-15 A/B/C/D varyantlarından ise 50 adet uçak envanterde bulunuyor.

F-15EX Savaş Uçağı

F-15EX avcı uçağı tek bir pilot tarafından uçurulabilmektedir. F-15’in yeni sürümü olan F-15EX; artırılmış taşıma kapasitesi, elektronik uçuş kontrolleri, gelişmiş kokpit ile görev sistemleri ve gelişmiş yazılım yeteneklerine sahip iki kişilik bir savaş uçağıdır.

F-15EX, son on yılda ABD Hava Kuvvetleri’nin yenilmez F-15’inin en modern çeşidi olarak 5+ milyar dolarlık bir teknoloji yatırımıyla geliştirilmekte.

Amerikan Hava Kuvvetleri’nin tamamlayıcı unsuru olarak görülen F-15EX, ABD’nin mevcut ve yeni tehditlerin bir adım önünde olmasını sağlamak için hava savaş yeteneklerinin oldukça geliştirildiği bir uçak olarak karşımıza çıkıyor.

Boeing, Temmuz 2020’de, F-15EX tedariki kapsamında 22.8 milyar dolarlık sözleşme imzaladı. ABD Hava Kuvvetleri ilk aşamada yaklaşık 1.2 milyar dolar tutarında sekiz adet F-15EX savaş uçağı için sözleşme imzaladı.

Boeing, sözleşme ile tasarım, geliştirme, entegrasyon, üretim, test, doğrulama, sertifikasyon, teslimat ve idame sağlayacak. Ayrıca sözleşme ile yedek parçalar, destek ekipmanı, eğitim materyalleri ve teknik destek de sağlanacak.

F-15EX, hizmetin envanterindeki en eski F-15C / D’lerin yerini alacak. Hava Kuvvetleri, beş yıllık savunma programı kapsamında toplam 76 adet F-15EX uçağı satın almayı planlıyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika