Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar’a konuşan İSG CEO’su Gökhan Buğday, “2011’de 10 milyonu iç hat olmak üzere 15 milyon yolcuya ulaşırız” dedi
Yolcu sayısı 10 milyonu buldu 12 bin kişiye ekmek kapısı oldu
LİMAK Holding, GMR Infrastructure ve Malaysia Airports Holdings Berhad’ın ortaklaşa işlettiği İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nı (ISG) Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir ve CEO Gökhan Buğday’la geziyoruz.
Söze Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in kızı ve holdingin de Yönetim Kurulu Üyesi olan Ebru Özdemir girdi:
– Havalimanı işletme işini çok sevdik. Adrenalin çok yüksek. Günün 24 saati hiç durmayan bir iş kolu.
– İhaleyi ilk kazandığınızda bu işi bilenler fiyatın yüksekliğinden söz ediyordu.
Gökhan Buğday, örnekleri sıraladı:
– Atatürk Havalimanı ihaleye çıktığında 26 milyon yıllık yolcu vardı, 3 milyar dolara verildi. Antalya Havalimanı’nın yolcu sayısı 18 milyondu, o da 3 milyar doları buldu. Biz de 3 milyar dolar verdik, yolcu sayısı 1.9 milyon düzeyindeydi.
– Yani, bu örnekler sizin yüksek fiyat verdiğinizi ortaya koyuyor.
Ebru Özdemir, o dönemdeki kararlılıklarının altını çizdi:
– Bu işe girmeyi çok istiyorduk. Ortaklarımız da İstanbul’un cazibesini biliyordu. O kararlılıkla ihalede yüklendik ve aldık.
– Ayrıca yatırım da yaptınız…
– 500 milyon doları aşkın yatırım yaptık.
– Şimdi yolcu sayısı ne durumda?
Buğday yanıtladı:
– Ekim 2010 sonu itibariyle toplam 10 milyona dayandık. Bu yılı 4 milyonu dış hat, 7.5 milyonu da iç hat olmak üzere 11.5 milyon yolcuyla kapatırız.
Yeri gelmişken büyüme hızlarına dikkat çekti:
– Dünyada büyüme hızımızla rekor kırdık. Ayrıca Londra’da düzenlenen World Low Cost Airlines Congress’te (Dünya Düşük Maliyetli Havayolları Kongresi) “Dünyanın En İyi Havalimanı” seçildik.
Ebru Özdemir, bu noktada başta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere hükümete teşekkürü ihmal etmedi:
– Hükümet, havacılıkla ilgili ilk adımları atarken, “Herkes uçacak” sözü verdi. Gerçekten de herkes uçuyor.
– Şu anda hangi havayolu şirketi en büyük müşteriniz?
– ISG’den geçen yolcuların yüzde 50’sini Pegasus taşıyor.
YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ




