spot_img
spot_imgspot_img
28.4 C
İstanbul
Salı, 10 Eylül 2024

İran Dışişleri Bakanı Havaalanı’nda tutuklandı

Seçtiklerimiz

İranlı Bakan daha sonra serbest bırakıldı ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’la görüştü.

Politis “İran Dışişleri Bakanı’nı Da ‘Tutukladık’… Larnaka Havaalanı’nda Terör Şubesi Durdurdu” başlığıyla sürmanşetten verdiği haberinde “Kıbrıs Cumhuriyeti makamları Dışişleri Bakanlığı’nın davetlisi olarak dün Kıbrıs’a gelen İran Dışişleri Bakanı Ali Akbar Salehi’yi ‘Tutuklayarak’ bir başarıya daha imza attı” ifadesini kullandı.

Gazete 19 kişilik bir heyetle birlikte özel bir uçakla Larnaka Havaalanı’na ulaşan Salehi’nin Rum polisi Terör şubesinin ülkeye girişini yasaklaması üzerine gözaltına alındığını yazdı, edindiği bilgilere dayanarak şunları kaydetti:

“Öğrendiğimiz üzerine bunun üzerine gerilim yaşandı. Dışişleri Bakanlığı, yapılan gafı fark ederek Grekli teyitleri verdi ve Salehi serbest bırakıldı. Daha sonra İranlı Bakan, Başkan Hristofyas ve Dışişleri Bakanlığı’na vekâlet etmekte olan Maliye Bakanı Vasos Şarlis’le görüşmeler yaptı.

Edindiğimiz bilgilere göre İranlı Bakan’dan özür dilendi ve olaya gerekçe olarak, polisin yanlış anlaması ve durumu kötü yönetmesi gösterildi. İzah edilmesi gereken şey ise İranlı Bakan’ın adının neden, Terör Şubesi’nin yönetiminde olan yasaklılar listesinde bulunduğudur.”

Alithia “İranlı Dışişleri Bakanı İçin Hareketlilik…  Avrupalıların Stop List’inde Bulunuyordu” başlığıyla yansıttığı haberinde İran Dışişleri Bakanı Ali Akbar Salehi’nin Güney Kıbrıs ziyareti nedeniyle dün gerek Yabancılar ve Muhaceret Dairesi gerek Dışişleri Bakanlığı’nın hareketlendiğini bildirdi.

Gazete Güney’e kalabalık bir heyet eşliğinde özel uçakla giden İranlı bakanın, Atom Enerjisi Örgütü Başkanı olarak İran’ın nükleer programına dahil olduğu için iki yıldan beridir AB tarafından kara listede tutulduğunu yazdı.

Salehi’nin adı Avrupa’nın Stop List’inde (istenmeyen kişiler listesi) bulunması dolayısıyla Larnaka Havaalanı Yabancılar ve Muhaceret Dairesi’nin, ülkeye girişine ancak; Rum Dışişleri Bakanlığı’nın bilgilendirilmesinin ardından izin verildiğini kaydetti.

Habere göre Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli İran Dışişleri Bakanı’nın adının stop listen, bakanlık görevini üstlendiği 13 Aralık 2010 itibarıyla çıkartıldığını, Salehi’nin kısa süre önce de İngiltere’ye giriş yaptığını söyledi.

Aynı gazete “İran Dışişleri Bakanı Bize Avrupa Ambargosu İçin Geldi… Ali Akbar Salehi ‘AB Bizim İçin Çok Önemlidir’ Vurgusunu Yaptı” başlıklı haberinde İranlı Dışişleri Bakanı’nın dün Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’la görüştüğünü ve Güney Kıbrıs’tan AB’ye mesaj vermek istediğini yazdı.

Gazete Ali Akbar Salehi’nin Güney Kıbrıs ile İran arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi yöntem ve mekanizmalarının bulunması “kisvesi altında”; AB dönem başkanlığını devralmaya hazırlanan Güney Kıbrıs’tan, İran’ın nükleer programı nedeniyle ülkesine uygulanan yaptırımlar konusunda AB karar merkezlerinde arabuluculuk yapmasını istediğini belirtti.

Gazete AB Dışişleri Bakanları önceki gün Lüksemburg’ta gerçekleştirilen Genel Konular Konseyi’nde; AB ülkelerinin ihtiyaçları için İran’dan petrol ithaline, geçen ocak ayında kararlaştırıldığı üzere, 1 Temmuz itibarıyla ambargo uygulanması konusunda uzlaştığını hatırlattı.

Habere göre Rum Başkanlık Köşkü’nde hem Hristofyas’la hem de Dışişleri Bakanlığı’na vekalet eden Maliye Bakanı Şarlis’le ayrı ayrı görüşen Salehi, Hristofyas’la görüşmesinde; ülkesinin; Güney Kıbrıs’ın dönem başkanlığı sırasında İran-AB ilişkilerindeki sorunların aşılmasını arzu ettiğini söyledi.

“Kıbrıs AB dönem başkanlığını devralıyor ve Kıbrıs’la iyi ilişkileri kullanarak, dönem başkanlığı sırasında, İran ile AB arasındaki bazı yanlış anlamaları değiştirebilmeyi umuyoruz çünkü AB bizim için çok önemlidir” ifadesini kullanan Salehi bunun; İran uluslar arası diplomasisi ve politikasının önceliği olduğuna işaret etti.

Salehi “çatışma kimsenin çıkarına değil. Çıkar taahhüde bağlıdır ve zannederim (AB) yanlış yoldadır” dedi, şöyle devam etti:

“Geçmişte sahip olduğumuz iyi ilişkileri canlandırmamız gerekir… Tabii imal edilmiş nükleer enerjimiz var, buna imal edilmiş diyorum çünkü politize olmuş bir ateştir. Ancak meseleyi çözme irademizi ortaya koyduk ve İstanbul, Bağdat ve Moskova’da gerçekleşen görüşmeler doğru yönde ilerledi. Ben tünelin ucunda ışık görüyorum”

AB’nin İran’a yönelik yaptırımları konusuna da değinen Salehi, yaptırımların hiçbir şeye hizmet etmediğini ve ekonomik kriz dolayısıyla AB’nin de enerji sağlama konusunda muteber bir ortağa ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Gazete haberine “Kıbrıs Rum tarafı, bu ülkenin İslam Konferansı Örgütü’nde oynadığı rol ve Türkiye’nin de sahte devletin bu örgüt içerisinde yükseltilmesi yönünde devasa çaba harcıyor olmasından dolayı Kıbrıs-İran  ilişkilerini her zaman iyi düzeyde tutmak istiyor” ifadesini de ekledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika