spot_img
spot_imgspot_img
13.2 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

İnsansız Hava Araçları ( İHA )

Seçtiklerimiz

Muharebelerde altın anahtar değerindeki keşif rolünü üstlenen taktik sahanın gözcü kuşları.

Operasyonlar sırasında yoğunlukla kullanılan insansız hava araçları ile elde edilen başarı, bu araçların askeri önemini bir kez daha vurgulayarak genel maksatlı bir savaştan meskun bir mahale kadar her seviyede İHA lara gereksinime dikkat çekmektedir.

Asıl olarak gözetleme amaçlı tasarlanan İHA lar büyük kanat açıklığına ve çoğunlukla basit pistonlu motorlara sahiptirler. Keşif ve gözetlemeye yönelik 8 ila 12 saat arasında seyreden ve 50 ila 350 kg. arasında değişen azami kalkış ağırlığında olan İHA lar günümüzde en çok kullanılan tip olmaktadır. İzleyecekleri rota, ucuş öncesi otopilot sistemlerine yüklenebildiği gibi istenildiğinde uçuş esnasında uçus koordinatları değiştirilebilir. Faydalı yük olarak taret içinde konumlandırılmış gece ve gündüz görüşlü kameralar tercih edilmektedir.

Gözetlemenin yanısıra hedef tespit görevleri için lazer işaretleyiciler İHA lara yüklenebiliyor. Boyutları büyüdükçe içeri katlanabilen iniş takımları kullanan bu araçlar, konvensiyonel inip kalkabildikleri gibi hidrolik/elektrikli mancınıkla da fırlatılabiliyor.

İnsansız Hava Araçlarında yaşanan gelişmelerde ABD ve İsrail dışında Avrupa da da taktik amaçlı İHA geliştirme çalışmaları büyük bir hızla sürüyor. Geleceğin askeri programlarında çoğunlukla müşterek hareket eğilimi içinde olan Avrupa Birliği Ülkelerinde İHA lar söz konusu olunca kullanım amaçlarının farklılıklarından dolayi güçlükler yaşanıyor.

Avrupa Birliği içinde başı çeken ülkelerden Fransa ve Almanya arasında uzun yıllardır süren ve de çözümlenemeyen taktik İHA ortak çalışmaları ifadelerimizi destekler niteliktedir.

Dünya İHA ya yönelirken Türkiye nerede ?

Türkiye deki İHA çalışmaları on yılı aşkın süredir TAİ tarafindan yürütülüyor. Pelikan ve Baykuş ile çıkılan yola Gözcü ve Anka ile devam edilmektedir.

Türkiye, taktik İHA ihtiyacı konusunda dış alıma gereksinim duymamaktadır. Yürütülen çalışmalarla başta MALE ve yüksek irtifa uzun takat HALE sınıfından bir çok tasarımın tamamlanması planlanmıştır.

Türkiye, Dünya da farklı sınıflardan İHA yı operasyonel amaçlı kullanan ülkelerin başında gelmektedir.

Ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK ün sözleri ile bu haftaki konumuzu kapatmak istiyoruz;

“İlham ve kuvvet kaynağı milletin kendisidir. Bilelim ki, milli benliğini bilmeyen milletler başka milletlerin şikarıdır.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika