spot_img
spot_imgspot_img
17.8 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

İngilizler Türkleri örnek alıp Heathrow’u yıkacak

Seçtiklerimiz

Türkiye son günlerde 3. Havalimanı ihalesi ile yatıp kalkıyor. Limak-Kolin-Cengiz-MAPA-Kalyon OGG namı diğer ‘süper beşli’nin kazandığı bu ihale Cumhuriyet tarihine geçti. Fakat yeni havalimanının tek gündem olduğu ülke Türkiye değil. İngiltere’de son günlerde ekonomik sıkıntıları ve siyasal çalkantıları bırakıp yeni havalimanı işine kilitlendi. Bizim 3. Havalimanı projesine benzer sıkıntılar orada da yaşanıyor. Bir kesim insan Londra’ya yapılacak yeni havalimanı yerine Heathrow Havalimanı’na ek pistler yapılması gerektiğini söylüyor. Bu görüşün en güçlü temsilcilerinden biri ise Financial Times gazetesi.

FInancIal Times’da yer alan ‘Londra’nın havalimanları için daha iyi bir plan’ başlıklı makalede ülkenin en büyük havalimanı olan Heathrow’un artık beklentilere cevap vermediği anlatılıyor. Uçakların çok sıra beklediği Heathrow’da sadece iki tane pist bulunuyor. Alanın global rakipleri arasında bulunan Frankfurt ve Fransa’daki Charles De Gaulle havalimanın’da ise bu pistlerin sayısı 4. Pekin ve Atlanta’nın ardından yolcu sirkülasyonunda dünya 3.’sü olan Heathrow bu nedenden ötürü gücünü kaybetmek üzere çünkü 2050 yılında yıllık yolcu sirkülasyonunun 450 milyona çıkması bekleniyor.

Maliyet 50 milyar sterlin

Financial Times’a  göre Heathrow’u genişletmek için en iyi öneri ekonomist Tim Leunig’den geldi.  Leunig’e göre var olan pistlerin batısına 4 adet daha pist yapmak gerekiyor. Bunun maliyeti ise 10 milyar sterlin olacak. Hükümet cephesinde ise Thames nehri üzerine yeni bir havaalanı yapma projesi dillendirilmeye başlandı. Yeni havalimanının 50 milyar sterline (140 milyar TL) mal olması bekleniyor.

Boris yabancı değil

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson Türkiye’ye hiç yabancı değil. Dedesi kurtuluş savaşı yıllarında milli mücadele aleyhine yazılar yazdığı için halk tarafından linç edilen gazeteci Ali Kemal. Johnson babasının babası olan Ali Kemal’den dolayı Türk kökenlerini araştırmak için bir zamanlar İstanbul’a kadar da gelmişti. Türk insanlarına karşı hep sıcakkanlı olan Belediye Başkanı Johnson seçimlerde Londra’daki Türk seçmenlerden gördüğü destek ile de hatırlanıyor.

Türklerin yaptığı gibi parayı özel sektörden buluruz

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson Financial Times gazetesine bu savını destekleyecek bir mektup gönderdi ve Türkiye’yi övdü. Mektupta, “ Yeni bir havalimanına ihtiyacımız olduğu kesindir.  Ama doğru kararı verebilmek adına bunun masraflarından da emin olmalıyız. Heathrow’u genişletmek için çok para harcayacağız ve çevresel etkenler alanı genişletmeye izin vermiyor. Ayrıca Türkiye bize göstermiştir ki özel sektör mega havaalanları kurabilmek için kaynak bulabilmektedir. Biz bu havalimanı yarışında geride kalmadan bu işi Türkiye’den ve bizi geçen diğer ülkelerden öğrenmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Bakanlık imkânsız dedi

Batı Londra’da bulunan havaalanının mevcut iki pistinin yanına pist yapmak çevresel etkenlerden dolayı kolay değil. İngiltere Çalışma Bakanlığı’nın hazırladığı rapora göre uçakların yaratacağı gürültü ve çevreye verilecek zarar nedeniyle bu seçenek imkânsız gibi. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika