spot_img
spot_imgspot_img
19 C
İstanbul
Çarşamba, 17 Nisan 2024

İlk Viper Yunan F-16’sı, ABD’de Türkiye’ye karşı havalandı

Seçtiklerimiz

Ege ve Akdeniz’de Türkiye’ye karşı hava üstünlüğünü eline geçirmek isteyen Atina yönetimi, Fransa’dan Rafale alıp F-35 için de harekete geçti.

Atina F-16 filosunu da yenilemek istiyor. Bu kapsamda Yunan Hava Kuvvetlerine ait F-16 savaş uçaklarının ilkinin “Viper” seviyesine modernizasyonu tamamlandı.

Modernizasyonu tamamlanan F-16, ilk uçuşunu Texas’ta bulunan Lockheed Martin tesislerinde gerçekleştirdi.

2020 Eylül’ünde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, 11,5 milyar euroluk savunma programıyla, önümüzdeki 5 yıllık dönemde Yunan ordusunun modernizasyonun hedeflendiğini açıklamıştı.

Bu program kapsamında, 4 yeni fırkateyn alımı, 4 fırkateynin modernizasyonu, 4 donanma helikopteri, karadan havaya füzeler, İHA alımı, Fransa’dan 18 adet Rafale alımı ve F-16 savaş uçağı filosunun 2027’ye kadar modernizasyonu planlanıyor.

Yunan hükümetinin F-35 alımı isteği de var. Atina, 24 adet F-35 savaş uçağı satın almak üzere Kasım ayında ABD’ye niyet mektubu göndererek resmi başvuru yapmıştı. Ayrıca tam zamanlı görev yapacak 15 bin profesyonel askerin beş yıl içinde orduya alınması öngörülüyor.

YUNANİSTAN’DAN “VİPER” HAMLESİ

MODERNİZASYONLARIN TOPLAM MALİYETİ 2.4 MİLYAR DOLAR

Yunanistan; 2017 yılı içerisinde ABD ile yaptığı anlaşma kapsamında Yunan Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan 84 adet F-16 Blok 52+ Fighting Falcon savaş uçağının, Lockheed Martin tarafından F-16 Blok 72 konfigürasyonuna yükseltilmesine karar vermişti. Toplam değeri 2.4 milyar ABD Doları olan programın ise 2027 yılında tamamlanması planlanmaktaydı.

YUNANİSTAN’DA TAMAMLANAN MODERNİZASYON SONRASI ABD’DE İLK UÇUŞ

Geçtiğimiz aylarda ilk uçak, Hellenic Aerospace Industry S.A. tesislerinde modernize edilmişti. Uçağın teknik işlemlerinin tamamlanması için Ocak ayı sonunda uçak Lockheed Martin tesislerine intikal etmişti. Teknik işlemlerin ardından modernize edilen ilk uçak, bugün objektiflere yansıdı.

YUNAN F-16V MODERNİZASYONU

Modernizasyonun içeriğine kısaca bakılacak olursa, F-16 Viper modernizasyonunun en büyük farkı tabii ki de F-22 ve F-35’te kullanılan AESA radarlar baz alınarak geliştirilmiş Northrop Grumman üretimi AN/APG-83 AESA radarı. Uçaklar yeni Link sistemleriyle Auto-GCAS sistemleri, yeni elektronik harp sistemleri, IRST podları, 3’üncü MFD ekran gibi birçok yeni teknolojiyle donatılacaklar.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika