spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

İkinci kara kutu da bulundu

Seçtiklerimiz

2009’da Atlas Okyanusu’nda düşen Air France uçağının, pilotların konuşmalarını kaydeden ikinci kara kutusu da bulundu.İki gün önce de uçuş sırasında uçağın göstergelerindeki irtifa, hız ve dümen konumu gibi değerleri kaydeden uçuş veri kayıt cihazı (FDR) bulunmuştu.

 

Cihazların iyi durumda oldukları belirtiliyor.

 

Fransız yetkililer, bir süre önce derin sularda çalışabilen robotlarla kara kutuları arama çalışmalarına yeniden başlamışlardı. Airbus A330 tipi uçak 1 Haziran 2009’da Rio de Janeiro-Paris seferini yaparken fırtınalı havada, kalkışından dört saat sonra Brezilya açıklarında düşmüş, 228 kişi ölmüştü.

 

Fransız arama ekipleri geçen hafta, 4 bin metre derinlikte deniz yatağında 10 bin metrekarelik bir alanı tarayıp karakutunun kabını bulmuşlar ancak kayıt ünitesine ulaşamamışlardı. Fransız Ulaştırma Bakanı Thierry Mariani, Fransız radyosuna yaptığı açıklamada, üç hafta içinde uçağın nasıl düştüğünü anlayabileceklerini umduğunu söyledi.

 

Kaza Araştırma Bürosu BEA yetkilileri de, kara kutunun hafta sonuna kadar ellerine ulaşmasını beklediklerini belirtti. BEA Sözcüsü, "Cihaz dışarıdan iyi durumda görünüyor. Fakat kullanılır durumda olup olmadığını açtıktan sonra göreceğiz" dedi.

 

Bazı havacılık uzmanları, deniz altında iki yıl süreyle basınca maruz kaldıkları için cihazdaki kayıtlara ulaşmanın mümkün olmayabileceğine dikkat çekiyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika