spot_img
spot_imgspot_img
15.5 C
İstanbul
Cuma, 26 Nisan 2024

Hükümet’ten ‘uçak’ açıklaması

Seçtiklerimiz

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye tarafından düşürülen Türk savaş uçağı enkazının çıkarılmasıyla ilgili faaliyetlerin eksiksiz yürütüleceğini belirterek, ”ABD’de, Felix firmasıyla görüşmeler yapılmış ve anlaşılmıştır. Arama-kurtarma çalışmaları bundan böyle TCG İnebolu gemisinden yürütülecektir. Bu geminin üzerinde arama ve kurtarmada kullanılacak alet, teçhizat Felix firması tarafından sağlanacak, gemimize monte edilecek ve arama-kurtarma faaliyetleri firma personeli tarafından yürütülecektir” diye konuştu.

Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Toplantıda, Avrupa Birliği süreciyle ilgili pozitif gündemin kabul edildiğini hatırlatarak, Türkiye’nin bu konuda bir dizi çalışmalar yaptığını, sorumlu olduğu konular üzerindeki gelişmelerin devam ettiğini söyledi.

Bu konuda Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, daha sonra da Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın, yasama döneminin son günlerinde çıkarılan İnsan Hakları Kurumu Kanunu ve Akreditasyon Kurumu Kanunu’nda değişiklik öngören kanunlarla ilgili bilgi verdiklerini kaydeden Arınç, her iki kanunun da kısa sürede yasalaşmasının pozitif gündeme ait bir başarı olarak takdim edildiğini bildirdi.

”Kürtaj konusunda yasal düzenleme henüz tasarı haline gelmedi”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da ”Üreme Sağlık Hizmetleri Kanun Taslağı” ile ilgili geniş bir sunum yaptığını söyleyen Arınç, şöyle konuştu:

”İsimlendirme yenidir. Kürtaj konusunda yapılacak yasal düzenlemenin yeni bir isimle takdimidir. Daha önce mevcut kanun, üreme sağlığı hizmetleri olarak düşünülen bir seri çalışmanın içerisinde yeni yasal bir düzenlemeyi getirmektedir. Çok kapsamlı, tartışmaya çok açık, arkadaşlarımızın sorularıyla daha da zenginleştirilen bir sunum oldu. Henüz tasarı haline gelmedi. Yeni yasama dönemi başlayıncaya kadar hem yapılacak Bakanlar Kurulu toplantılarında hem de bakanlığın diğer ilgili bakanlıklarla yapacağı müşterek çalışmalarla olgunlaştırılması ve tasarı haline getirilmesi Sayın Başbakanımız tarafından tavsiye edildi.” 

Arınç, toplantıda ayrıca iç ve dış gelişmelerin de ele alındığını belirterek, uçağın enkazıyla ilgili konular, bugüne kadar yapılan açıklamalar ve son gelişmelerin etraflıca görüşüldüğünü bildirdi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Arınç, Suriye ve ABD’nin, uçağın düşürülmesine ilişkin verdikleri bilgi ve belgelerle Türkiye’nin tezleri arasında örtüşen ya da ayrılan taraflar olup olmadığı, bu bilgileri kamuoyuyla paylaşmayı düşünüp düşünmedikleri yönündeki soru üzerine, Dışişleri Bakanlığı’nın her iki ülkenin paylaştıkları bilgilere sahip olduğunu kaydetti.

”Şüphesiz yaşadığımız bir olay var. RF uçağımız radar test eğitimi yaparken düşürülmüştür” diyen Arınç, iki pilotun naaşlarının toprağa verildiğini hatırlattı.

Arınç, bu konuda, kendisinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıklamaları ve Genelkurmay Başkanlığı’nın yazılı açıklamalarıyla birbirini teyit eden konuların ortaya çıktığını ifade etti.

Nautilus araştırma gemisi tarafından yapılan çalışmalarla uçak enkazının tespit edildiğini, enkaz parçalarının görüntülendiğini ve ardından iki pilotun naaşlarının çıkarıldığını söyleyen Arınç, deniz altından ve deniz üstünden bir kısım enkaz parçalarının alındığını kaydetti.

Bülent Arınç, şöyle konuştu:

”Henüz deniz altındaki uçak enkazının yüzde 10’unu bile bulamayacak kadar bir parçasına kavuşma imkanımız oldu. Şu anda uçağın büyük enkazı, büyük parçaları halen su altına bulunmaktadır. Nauitilus’un oradan bir şekilde ayrılmasıyla, ki kendileri bunu optik sistemlerindeki bir arıza sebebiyle göreve devam edemeyeceklerini, Karadeniz’e dönmek istediklerini ifade etmişlerdir, bundan sonraki arama-kurtarma çalışmaları veya uçak enkazının yüzeye çıkarılması faaliyetleri eksiksiz şekilde devam edecektir.

Bu konuda bir gelişmeyi sizinle paylaşmak istiyorum; Nautilus’un yerinden ayrılmasıyla aynı görevi yapabilecek başka imkanlar da aranmıştır. Bunlardan ABD Silahlı Kuvvetleri’nin yüklenicisi durumunda bulunan Felix firmasıyla görüşmeler yapılmış ve anlaşılmıştır. Bu görüşmeler ve anlaşma sonucunda, arama-kurtarma çalışmaları bundan böyle deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı TCG İnebolu gemisinden yürütülecektir. Bu geminin üzerinde arama ve kurtarmada kullanılacak alet, teçhizat Felix firması tarafından sağlanacak, gemimize monte edilecek ve arama-kurtarma faaliyetleri firma personeli tarafından yürütülecektir.”

Yarından itibaren teçhizatların yükleme çalışmalarının başlayacağını, iki gün içerisinde de arama-kurtarma faaliyetlerinin başlamasının öngörüldüğünü bildiren Arınç, ”Eğer uçak enkazına süratle ulaşılabilir ve uçağın büyük parçaları, tamamı mümkün olur mu bilemiyorum, çıkarılabilirse uçağımızın ne şekilde vurulduğu, isabet aldığı, ne tür bir silahla vurulduğu konularındaki belki müphemiyet ortaya çıkarılmış olacaktır. Bugüne kadar elimizdeki bilgiler ve başkaları tarafından bize ulaştırıldığı bildirilen bilgi ve belgelerle bizim Türkiye olarak tezlerimizin tersine bir olguya yol açabilecek bir gelişmeye rastlanmamıştır” diye konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika