spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Helikopterler İçin Özel Yazılım Geliştirildi

Seçtiklerimiz

Otomasyon ve teknolojinin sondaj platformlarında çalışmayı kolaylaştırmasına rağmen sondaj platformlarına yönelik çalışmalar, hava koşullarının da etkisiyle zor bir iş olmaya devam ediyor. Örneğin Kuzey Denizi’nde birçok sondaj platformu; şiddetli rüzgar, çok soğuk sular ve 12 metreye varabilen güçlü dalgalarla mücadele ediyor. Dolayısıyla sondaj platformuna ulaşmak, bu işin en zor kısmını teşkil ediyor. Helikopter pilotları, karmaşık açıları hesaba katarak uçmak durumunda kalıyor. Alınan önlemlere ve güvenliğe yoğunlaşılmasına rağmen her yıl çok sayıda kaza yaşanıyor.

 

 
Offshore Helikopterlerin Daha Güvenli Uçmasını Sağlayan Özel Yazılım Geliştirildi

Petrol ve gaz şirketleri, bu uçuşları mümkün olduğu kadar güvenli hale getirmek için offshore helikopter endüstrisine yönelik küresel güvenlik birliği HeliOffshore ve diğer kuruluşların yanı sıra devlet kurumları ile birlikte çalışıyor. Atılan adımlar ve alınan önlemler arasında ekstra bakım kontrolleri ve yeni helikopter tasarım özellikleri bulunuyor. Ancak artık her şeyin İnternete bağlı olduğu bir çağda veri akışı da bu sürece yardımcı olabilir.

 

HeliOffshore, helikopter operasyonlarını analiz etmek ve helikopterlerde bulunan sensörler ve diğer kaynaklardan alınan verileri kullanmaya yönelik bir proje için kısa süre önce GE havacılık ile bir işbirliğine imza attı. Ticari havayolları benzer bir süreci onlarca yıldır zaten kullanıyor. Bu süreç, "rutin" uçuşlardan elde edilen uçak ve pilot performans verilerini toplayarak analiz eden bir sistemi içeriyor. Ayrıca havayolları; kaza raporları, güvenlik analizleri ve gönüllülerin sağladığı raporlar gibi diğer kaynaklardan elde edilen bilgileri de inceliyor. Federal Havacılık Kurulu, toplanan tüm bu bilgileri Havacılık Güvenlik Bilgi Analizi ve Paylaşım Sistemine (ASIAS) giriyor. Böylece sorunların temel nedenlerinin tespit edilmesi ve riski en aza indirmek için en iyi yöntemlerin belirlenmesi amaçlanıyor.
 
 
Ancak helikopter güvenlik izlemesi, hala büyük ölçüde aşırı titreşim ya da motor problemleri gibi uçakla ilgili bakım sorunlarına ve mekanik sorunlara odaklanıyor. Yolcu uçakları, jetler ve helikopterler için motorlar üreten GE Havacılık ile HeliOffshore, bu devasa veritabanının offshore endüstrisine yönelik bir versiyonunun geliştirilmesi üzerinde çalışıyor. Güvenlik Veri Yönetimi Sisteminin (SDMS) amacı, offshore helikopter pilotlarına güvenlikle ilgili standart rehber ilkeler sunmaktır. Bu yazılım ile bilgilerin küresel olarak toplanması ve değerlendirilmesi sonucunda helikopter güvenliği, yeni bir boyuta taşınıyor. 

 

 
Bu yılın ilerleyen dönemlerinde GE Havacılık ve HeliOffshore, verilerin toplanması ve düzenlenmesi için evrensel bir yöntem geliştirmeye başlayacak. Bu süreç halihazırda kademeli bir şekilde ilerliyor. Ardından GE Muhendisleri, GE’nin Endüstriyel İnternete yönelik yazılım platformu olan Predix üzerinde helikopter uçuş verilerini işlemek ve otomatik olarak analiz etmek için yeni yöntemler geliştirecek. HeliOffshore ve operatörlerinin verileri bir araya getirmesini ve bu verileri doğru ve anlamlı bilgilere dönüştürmesini sağlayan bu süreç, sabit kanatlı uçak dünyasında yıllar önce meydana gelen evrimi helikopter dünyası için hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor.

 

 
Bu gelişmeler offshore helikopter çalışmalarını dönüşüme uğratarak, daha güvenli ve rakiplerine uygun bir performans göstermelerini sağlıyor. Bu program ayrıca, uçuş işini spekülasyonlardan kurtarıp veri temelli analizlerin olduğu gerçek bir dünyaya taşıyor. Pilotların daha iyi kararlar almasına olanak sağlıyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika