spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Havayolu endüstrisi pilot kıtlığıyla mücadele ediyor

Seçtiklerimiz

Dünya havayolu endüstrisi, pilot ihtiyacını karşılayamıyor. Tahminler, endüstride yaklaşık 8 bin pilota daha ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.

Havayolu endüstrisinin karşı karşıya kaldığı pilot arzı sıkıntısı, düşünülenden daha kötü olabilir. Bu yıl hava yolculuğu içeren bir yaz tatili yapmayı denediyseniz, mevcut pilot sıkıntısının ne kadar etkisi olduğunu tecrübe etmiş olabilirsiniz.

Havayolu endüstrisinde bu yaz tüm dünyada uçuşlar düzenli olarak iptal edildi ve yolcular hayal kırıklığına uğradı. Ancak yönetim danışmanlığı firması Oliver Wyman’ın güncel duruma bakışı, en kötüsünün henüz gelmemiş olabileceğini gösteriyor.

Pilot kıtlığı 80 bin kişiye ulaşabilir

Fortune’dan Chris Morris’in haberine göre, Oliver Wyman tarafından yapılan bir araştırma, havayolu endüstrisinin ihtiyaç duyduğundan yaklaşık 8 bin daha az pilota sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu, yüzde 11’lik bir eksikliğe karşılık geliyor.

Bununla birlikte, 2032 yılına kadar, ‘gelecek yıllardaki talepte bir gerileme ve/veya endüstrinin pilot arzını desteklemek için yoğun çaba harcaması’ gibi kriterler gerçekleşmediği takdirde pilot kıtlığının yaklaşık 80 bin kişiye ulaşması bekleniyor.

Emeklilik ve ticari taşımacılık

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, pandemi sırasında birçok pilot ya istifa etti ya da erken emekliliği tercih etti.

Ticari havayolu pilotlarının diğer mesleklerden biraz daha yaşlı insanlardan oluştuğu için, zorunlu emeklilik yaşının 65 olması da, pilot kıtlığı için devasa bir tehlike olarak öne çıkıyor.

Ayrıca, bazı büyük taşıyıcı firmalar bugünlerde büyük mali teşvikler sunuyor olsa da, tazminat sorunları nedeniyle daha az sayıda eski askeri pilot da ticari nakliye araçlarına geçiş yapıyor. Ticari pilot eğitim süreçlerinin zorluğu da pilotları yıldırmıyor ve bu da havayolu endüstrisi için kötü bir haber daha anlamına geliyor.

Raporda, “Yeni ticari pilot arzının önümüzdeki birkaç yıl içinde artması bekleniyor. Ancak mevcut koşullar altında, artan talebi ve endüstrinin önümüzdeki on yılda karşı karşıya kalacağı emeklilik dalgasını karşılamak için bu yeterli olmayacak gibi görünüyor” deniliyor.

En olumsuz etkilenen ‘bölgesel havayolları’

Bölgesel havayollarının, pilot kıtlığından en çok etkilenecek alt sektör olması muhtemel gözüküyor. Özellikle 50 veya daha az koltuktan oluşan daha küçük uçakları uçuran sektördeki pilot kıtlığı, bölgesel havayolları için en kötü senaryolardan biri olarak öne çıkıyor.

Bölgesel havayolları şu anda pilotlarını korumak için daha yüksek maaşlar ödemek zorunda kalıyor. Ancak bu durum sürdürülebilir olmaktan uzak gözüküyor.

Yine de pilotları tutamazlarsa ve işe alım bir sorun olmaya devam ederse, bu onları, uçuş sayılarını veya rotalarını azaltmaya zorlayabilir ve bu da daha küçük havaalanlarına sahip küçük yerleşimleri olumsuz yönde etkileyebilir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika