spot_img
spot_imgspot_img
31 C
İstanbul
Çarşamba, 16 Temmuz 2025

Havalimanını kuşlar istila etti

Seçtiklerimiz

Atatürk Havalimanı’nda yüzlerce martının, motor gürültüsüne rağmen uçakların arasında korkusuzca uçması, dikkat çekti. Martılar, önce pistlerin kenarındaki toprak alanda toplanıyor, daha sonra da taksi yolunda ilerleyen bir uçağın hemen yanından geçerek, aprondaki diğer uçakların arasına dalıyorlar. Martılar, park etmiş ya da hareket halindeki uçakların çevresinde bir süre süzüldükten sonra siren çalan bir araçla kovalandı. Kuşların, uçakların iniş kalkış yaptığı pist bölgesine yönelmesi görevlilere zor anlar yaşattığı gözlendi.

Görevlileri atlatıp tekrar geliyorlar

Bu arada, ilkbaharda Kuzey Afrika’dan Türkiye ve Avrupa’daki sıcak bölgelere göç eden binlerce kuşun geri göçü de eylül ayında İstanbul üzerinden başladı. İstanbul Boğazı’nın göçmen kuşlar için önemli bir geçiş noktası olduğunu kaydeden yetkililer, binlerce kuştan oluşan sürülerin zaman zaman Atatürk Havalimanı üzerinden süzülerek geçtiğini, bu sırada uçakların rotasında değişiklik yapıldığını vurguladı.

DHMİ Atatürk Havalimanı Başmüdürlüğü yetkilileri, kuşlarla mücadele çalışmasını ‘Havaalanları Vahşi Hayat ve Kuşla Mücadele Yönergesi’ doğrultusunda yapıyor. Bunun için oluşturulan 20 kişilik bir ekibin pistler ve çevresini sürekli kontrol altında tuttuğunu anlatan DHMİ yetkilileri, “Uçuş kontrol kulesindeki görevlilerimiz, dürbünle pist ve çevresinde kuş ya da başıboş köpekler var mı diye sürekli gözetleme yapıyor. Araçlarla pistlerde siren çalarak tur atıyoruz. Zaman zaman havalı tüfek atıp, gürültü yaparak kuşları korkutuyoruz. Ancak havalimanımız deniz kenarında ve şehir yerleşimi içinde olduğu için mücadelede zorlanıyoruz. Özellikle kargalar ve martılar pistlerin çevresindeki otlu toprak alanda yemlenmeyi veya dinlenmeyi seviyor” dedi.

10 BİN METREDE KUŞ ÇARPTI

Kuşlar özellikle iniş ve kalkış sırasında uçaklara çarpıp, motorlarına girerek büyük tehlike oluşturduğunu belirten havcılık uzmanları, istatistiklerin kuş çarpma kazalarının genellikle 0- 200 metre yükseklikler arasında meydana geldiğine işaret etti. Bugüne kadar en yüksek kuş çarpma olayının 10 bin metrede yaşandığı kaydedilirken, uçak gövde ve çamlarının kuş çarpmalarına dayanıklı olarak tasarlanmasına rağmen özellikle büyük kuşların çarpması sonucu motorlar ile 6 santimetreyi bulan kokpit camlarını parçalayabileceği dile getiriliyor.

Kuş çarpmasının yol açtığı kazalar

– Ekim 1960’ta Boston-Miami seferini yapan uçağın dört motorundan üçüne sığırcık sürüsü girdi. yaşandı. Kaza sonucu 72 yolcu öldü.

– Temmuz 1962’de DC-8 tipi bir uçağın Lahor üzerindeyken kokpit camına bir kartal çarpıp içeri girdi. Yaklaşık 5.5 kilo ağırlığındaki kuşun çarpması sonucu pilotlardan biri öldü diğeri de yaralandı.

– Fly Havayolları’nın, 19 Ağustos 2006’da İstanbul-Trabzon seferini yapmak için havalanan uçağı, Aralık 2005’te Fly Air’in Trabzon-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı, THY’nin İstanbul’dan Güney Afrika’ya gitmek üzere İstanbul’dan havalanan A 340 tipi uçağı ile THY’nin İstanbul-Ankara seferi için havalanan başka bir uçağı motorlarına kuş çarpması sonucu Atatürk Havalimanı’na acil iniş yapmıştı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika