spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Havacılıkta Siber Güvenlik ve Eğitim

Seçtiklerimiz

İleri teknoloji çağında, havacılık dünyası yeni bir tür tehditle karşı karşıya. Siber saldırılar, sivil havacılık endüstrisi için giderek büyüyen bir tehdit oluşturmaktadır. Havacılık kurumları rutin operasyonlarının dışında kritik operasyonlar için de giderek artan ölçüde elektronik sistemlere bel bağlamaktadır. Elektronik sistemlerin saldırılardan korunması (yasa dışı müdahale) ve güvenlik seviyesinin 7/24 sürdürülebilir olması zorunluluk haline gelmiştir.

Havacılık endüstrisindeki siber saldırılar sonucunda bilgisayar korsanları; havayollarının, havalimanlarının, uçak üreticilerinin ve hatta uyduların ve uzay istasyonlarının sistemlerine sızmak için 24 saat çalışmaktadır.

Havacılık endüstrisi, özellikle havacılık dışı yollarla (örneğin; Bulut, 5G, WiFi, uydu iletişimi v.b) yeni teknolojiler ve kavramlar getirerek hızla dijitalleşmeye doğru ilerliyor. Bu da mevcut siber saldırı eğiliminin tehlikesini daha da ortaya çıkarır.

Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO), 2016 yılında ICAO Meclisinin 39. oturumunda siber güvenlik için sivil havacılığın kritik altyapısını, bilgi ve iletişim teknolojisi sistemlerini ve verileri koruma kapsamında koordineli bir yaklaşım çağrısında bulunmuştur. Bu amaçla, alınan A39-19 nolu kararda; sivil havacılıkta siber güvenlik için devletler ve diğer paydaşlar tarafından sivil havacılığa karşı çapraz, yatay ve işbirlikçi bir yaklaşımla siber tehditlere karşı alınan önlemleri ortaya koyma zorunluluğu açıklanmıştır.

Hatta EUROCONTROL , 2019’un ilk yarısında havacılığa yönelik ciddi siber saldırılar olduğunu bildirmişti. Basına yansıyan bazı siber saldırı bildirileri şöyle:

KÖŞE YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ..!

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika