spot_img
spot_imgspot_img
18.2 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Havacılıkta Resesyon – 2023

Seçtiklerimiz

HAVACILIKTA RESESYON – 2023

Resesyon kelimesi, ekonomide “durgunluk” anlamına gelir. Birkaç ayı geçen sürede ekonomide meydana gelen belirgin düşüşü temsil eden bu terim, ülke ekonomisinde gelişen büyüme hızının ülkedeki nüfus artış hızından düşük olması nedeniyle, kişi başına belirlenen milli gelirin artış göstermemesi olarak değerlendirilir. Veya Resesyon, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur diyebiliriz.

Peki, Yakın Gelecekte Havacılıkta Resesyon Söz Konusu mu?

Malumunuz 17 Kasım 2019 tarihinde başlayan COVID 19 – Salgın korona pandemisi sonrası küresel havacılık endüstrisinde ciddi negatif ivmeler, durgunluklar ve iflaslar yaşandı.  Yavaşlayan küresel havacılık endüstrisi 2022 yılına gelince mütevazi bir büyüme ile yoluna devam ediyor.

Fakat ünlü ekonomistlere göre; 2023 yılı için %20-30 arası bir resesyon riski ön görülmektedir. Mevcut risk ön görüsünün temel göstergeleri; Artan İşsizlik, Enflasyon, Ciddi Tüketici Harcamaları ve Covid-19 sonrası havacılık sektörünün karantinalardan çıkış yönü… v.b etkenlerden kaynaklanacağı bildirilmektedir. İnsanların 2022 yılı enflasyonunu önemsemediği seyahat ve harcamalar yaptığı akabinde mal ve hizmet fiyatlarında ki ciddi artışların tüketicilerde ciddi geri çekilme sağladığı bunun negatif sonuçlarının ise 2023 yılında ciddi anlamda görüleceği tahmin edilmektedir.

IATA, havayolu endüstrisinin 2024 yılında uluslararası yük taşımacılığı kapasitesini artırması ve beklenen pandemiden tamamen kurtulacağını öngörüyor. Ancak bir resesyon bu çabaları raydan çıkarabilir. Ayrıca belirtilen küresel riskleri; İklim değişikliği, savaş, ekonomik çöküşler, Virüs varyantları …v.b ters rüzgarların sistemsel entegrasyonu sonucunda uzun vadeli büyümelere meydan okuyan ciddi etkenleri göz ardı etmemek gerekir. Tahminler doğrultusunda, pek çok ekonomist, uzun vadeli küresel ekonomik büyümeyi %2 olarak tahmin ediyor.

Yükselen havacılık yakıtı, Uçak bilet fiyatlarında artış, mal ve hizmet fiyatlarında artış, Savaşlar..v.b nedenlerden küresel havacılık endüstrisinin resesyondan çıkışını geciktirdi. Gelecekte havacılık endüstrisinde kırılmaları, durgunlukları önlemek için sürdürülebilir bir enerji (Örnek: Fosil Yakıtlar…) geleceğine geçişin refahı sağlamak için gerekli olduğu ön görülmektedir.

2023 yılında tahmin edilmeyen negatif sürprizler küresel havacılık endüstrisi tarafından ele alınmalıdır.

2023 yılı için Özetle;

2022 yılı biriken negatif sonuçlar doğrultusunda, havacılık endüstrisinin kriz ve risk yönetimine hazır olması gerekiyor. Kontrolü elden bırakmak isteyenlerin tercihi pahalıya patlayabilir. Çünkü, 2022 yılının çıktısı 2023 yılı olacaktır

Lütfen şimdiden ve gecikmeden gerekli önlemleri alınız.!

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika