Bir gün sonra geldiklerinde gözaltına alınıp sorgulanan pilotlar, prosedürlerin yerine getirilmesi ardından uçaklarıyla ayrılıp, Irak’ın Erbil kentine gitti.
Geçer hafta 8-10 kişilik, özel jet, Rodos’tan havalanıp, Adana Havalimanı’na geldi. Kulenin yönlendirmesiyle kargo binası yanındaki 11 nolu park yerine park ettirilen özel uçağın 2 İngiliz pilotu, ellerinde çantalarla inip, apronda yaklaşık 500 metrelik bölümü yürüyerek katettikten sonra, İç Hatlar binasına geldi.
Pilotlar, iç hat gelen yolcuların kullandığı kapıdan hiçbir kontrolden geçmeden çıkarak, alandan ayrıldı. Pilotlar, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nden (DHMİ) yer hizmeti talep etmediği için, uçaklarına da herhangi bir işlem yapılmadı. Pasaport ve kimlik kontrolleri yapılmayan pilotlar, Dış Hatlar Bölümü’nden çıkmadıkları için gümrük kontrolüne de takılmadı, çantaları aranmadı.
Rodos Adası’ndan gelen uçak, bir polis müdürünün dikkatini çekti. Aprondaki uçağı soran polis müdürü, yabancı uçağın pilotlarının kontrol noktalarından geçmediğini öğrenince, alanda alarm verildi. Güvenlik kamerası kayıtları incelendiğinde, uçağın apronda park etmesi ardından 2 kişinin, ellerinde çantalarla aprondan yürüyüp, iç hat kapısından çıktıkları anlaşıldı. Kamera kayıtlarından fotoğrafları çıkarılan İngiliz pilotlar, ertesi gün alana döndüklerinde gözaltına alındı. Yapılan sorgularında nereden çıkacaklarını bilmedikleri için iç hatlar kapısından çıktıklarını söyledikleri belirtilen pilotların, çanta ve uçaklarında yapılan aramada, suç unsuruna rastlanmadı. 2 pilot, sorgularının yapılması, kontroller ve diğer işlemlerin ardından geldikleri uçakla, Kuzey Irak’taki Erbil kentine gitmek üzere Adana’dan ayrıldı.
Havaalanındaki bu olayla ilgili idari soruşturma başlatıldı. Uçağın indirilmesinden, apronda park edilmesi sürecini yakından takip eden kule görevlileri başta olmak üzere, DHMİ çalışanları ve diğer ilgili tüm birimlerde görev yapanların ifadeleri alınıyor. Uçağın alana inişi sırasında pilotları yönlendiren kule görevlilerinin, uçakla ilgili DHMİ Nöbetçi Müdürü, apron görevlileri, gümrük yetkilileri ve polisi bilgilendirmesi gerektiği belirtildi. Prosedür olarak, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün de, uçağın gelişiyle ilgili DHMİ, Gümrük ve Emniyet Müdürlüğü’nü bilgilendirmesi gerektiği, ancak, bu konudaki bilgilendirmenin yapılıp, yapılmadığı konusunda bilgi alınamadı.