Pilot sayısı hızla artan Türkiye’de son 11 yılda 214’ten fazla pilota çeşitli hastalıklardan dolayı kalıcı elverişsiz raporu verildi. Bu süre içinde 859 pilota geçici elverişsizlik raporu verildiği, 645’inin görevlerine döndüğü belirtildi. Mevzuat gereği, birden fazla pilotla yolcu taşımacılığı yapılan uçaklarda görev alan pilotlar, 60 yaşına kadar yılda bir kez, 60 yaşından sonra yılda iki kez sağlık kontrolünden geçiyor.
‘KOZMİK RADYASYON’
Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç, pilotların sağlıklarına özen göstermesi uyarısında bulunurken, şunları söyledi: “Kıtalararası uçuşlarda jetlag, beslenme sorunları, yorgunluk, enfeksiyon hastalıkları, kozmik radyasyon, ekonomi sınıf sendromu gibi rahatsızlıklar olabilir.
Kıtalararası ve yüksek irtifa uçuşlarında, güneşteki patlamalar sırasında daha yoğunlaşan kozmik radyasyon kanserojen etki yapar. Kokpitte uzun süreli oturma da kan pıhtılaşmasına sebep olur.
Kalp krizi, felç, bayılma, hipoglisemi, tansiyon düşmesi veya yükselmesi, şiddetli ağrılar, baş dönmesi, bulantı-kusma- ishal, gıda zehirlenmesi, ilaç yan etkileri, alerjik durumlar en sık karşılaşılan durumlardır.” (haberturk)