spot_img
spot_imgspot_img
18.2 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

HAPS Airbus Zephyr, Arizona, ABD’de test uçuşunu başarıyla tamamladı

Seçtiklerimiz

Airbus Defence and Space, ABD Arizona’daki Zephyr Yüksek İrtifa Platform İstasyonu (HAPS) için oluşturulan yeni test uçuşunu başarıyla tamamladı.

2020 test uçuşu, Covid19 salgını nedeniyle küresel yavaşlamaya rağmen başarılı oldu. Askeri ve ticari pazarlarda gerekli olan insansız hava sisteminin (UAS) gündüz ve gece stratosferik kalıcılığını zaten kanıtlamış olan önceki uçuşların üzerine inşa etmek için uçak çevikliği, kontrolü ve operasyonlarına odaklanıldı.

Bu yıl Kasım ayının ilk üç haftasında düzenlenen uçuş, operasyonel esnekliği ve uçak çevikliğini göstermeyi, özellikle de alçak irtifada uçmayı ve stratosfere erken aşamada geçişi test etmeyi amaçlıyordu. Ayrıca, test uçuşu yeni uçuş planlama araç takımının doğrulanmasına ve kısa aralıklarla birden çok gerçekleştirilen uçuşlarda operasyonel konseptlerin geliştirilmesine izin verdi.

Airbus İnsansız Hava Sistemleri Başkanı Jana Rosenmann ‘Stratosferik uçuşu kanıtlanmış olan test uçuşumuzu, müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için daha esnek ve sağlam olma hedefiyle operasyonel sistemi daha da olgunlaştırmaya devam ediyoruz. Bunun sonucu olarak, gelecek yılki uçuş programına büyük katkı sağlanacak.’ dedi.

Uçuş ekibi, Kasım ayı boyunca birden fazla başarılı test uçuşu gerçekleştirmek için yeni yazılım kontrol sistemleri ve özel uçuş testi cihazlarının yanı sıra ilgili daha hafif test uçağı ile donatılmış bir Zephyr uçağını kullandı.

Uçuşlar, kalkış, tırmanma, seyir, yükseltilmiş uçuş kontrolü ve alçalma aşamalarını gerçekleştirdikten sonra başarılı şekilde inişlerini tamamladı. Başarılı test uçuşunun ardından sistemin daha dayanıklı ve yetenekli olduğu gösterilerek tüm hedeflere ulaşılmış oldu.

Zephyr, dünyanın önde gelen, güneş enerjisiyle çalışan, stratosferik İnsansız Hava Sistemidir (UAS). Zephyr, yalnızca güneş enerjisiyle, hava ve geleneksel hava trafiğinin üzerinde çalışan güneş ışınlarından yararlanarak kalıcı yerel uydu benzeri hizmetler sağlamak için uyduları, İHA’ları ve insanlı uçakları tamamlayan bir yetenek boşluğunu dolduruyor.

Bu yılki başarılı test uçuşunun sona ermesiyle, Zephyr operasyonel gerçekliğe bir adım daha yaklaştı. Zephyr, hem ticari hem de askeri müşterilere yeni bir görüş, algı ve bağlantı kabiliyeti getirecek.

Zephyr, orman yangınlarının veya petrol sızıntılarının yayılmasını izlemek de dahil olmak üzere, afet yönetiminde devrim yaratma potansiyeli sağlayacak. Kalıcı gözetim sağlamakla birlikte dünyanın değişen çevre peyzajını izleyecek ve dünyanın en zor bağlantı kurulan bölgelerine iletişim sağlayacak.

Zephyr ekibi, Temmuz 2018’de insansız hava aracı Zephyr S’yi stratosferde yaklaşık 26 gün boyunca (25 gün, 23 saat ve 57 dakika) kesintisiz uçurarak büyük bir başarıya imza atmıştı. Zephyr S, yakıt ikmali yapılmadan en uzun uçuş süresine sahip hava aracı olmaya devam ediyor. Uçak gece gündüz stratosferde kalarak sürekli olarak 60.000 ft’lik bir şafak irtifasını seyretmekle birlikte 71.140ft’lik en yüksek irtifasına ulaşmıştı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika