spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Güvenli kargoda ilk adım atıldı

Seçtiklerimiz

 IATA’nın 5-7 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul’da düzenlediği Havacılık Güvenliği Konferansında, IATA Genel Müdürü Tony Tyler ve Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi tarafından Güvenli Kargo (Security Freight) Projesi’ne yönelik mutabakat zaptı imzalandı. Kargoların kesintisiz akışının sağlanmasını içeren Güvenli Kargo Projesi kapsamında havayolu, gönderici, kargo acentesi ve destinasyon üzerinden Türkiye’de güvenli kargo tedarik ağı zinciri için gerekli mevzuat ve uygulama alt yapısı oluşturulacak. Projenin hayata geçmesiyle de kargo gönderim hızının arttırılmasından, maliyetlerin düşürülmesine ve kargo güvenliğinin arttırılmasına varıncaya değin çok sayıda kazanım elde edilecek.

Projenin hedefleri ve Türkiye’deki mevcut durum arasındaki farkların ortaya konulması için öncelikle analiz yapılacak ve ortalama bir yıllık periyotta tespit edilen eksikliklerin giderilmesinin ardından pilot uygulamaya geçilecek. 6 ay sürecek bu aşamanın ardından mevzuat ve uygulama tekrar gözden geçirilerek tüm operasyonlara yaygınlaşması için yol haritası veya iş takvimi oluşturulacak.

Projenin süresi ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, IATA "güvenli kargo" uygulamasının tüm operasyonlara yayılması için yaklaşık 5 yıllık zaman öngörüyor. Türkiye ise 2 yıl süre tanınan ilk aşamayı 12 ay içinde tamamlamayarak 2015 yılı sonunda projeyi tümüyle hayata geçirmeyi hedefliyor. Dünya genelinde henüz 11 ülkede yürütülen projeye biran önce başlanmasının sivil havacılığın gelişiminin yanı sıra ticaret hacmine de önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Proje süresince IATA tarafından Türkiye’ye ücretsiz bilgi transferi ve danışmanlık desteği sağlanacak.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika