TAV’a sıra gelince bu ortaklık için Mayıs 2018’de yüzde 49 hisse için 360 milyon Euro vermişti.
TAV, bu kadar parayı kullanım süresi 2026’da bitecek olan bir havalimanına 8 yıl için vermiş olur mu?
Tabii ki değil, ama Ankara’nın TAV’a da aynı şekilde olur/onay vermesi şart gibi. İstanbul Havalimanı ihalesinde saf dışı kalmasına rağmen halen Ankara, İzmir, Gazipaşa (Alanya) ve Milas Bodrum meydanlarını ortaksız olarak TAV Holding işletmekte.
Bu durumu daha önce normal karşılayan idare, şimdi bunu bir tekelleşme gibi görüp TAV’ın önünü kesebilir mi?
Tabii tüm bunlar İstanbul Havalimanı’nın tek hakimi olan İGA Konsorsiyumumun çok dikkatle takip ettiği gelişmelerdir.
Daha önce iptal edilen bu önemli ihalenin şartnamesinin değiştirildiği ve birilerine bazı kolaylıklar ve rahatlıklar sağlandığı iddiası şimdi de gündeme gelecektir.
Önce, kimlerin ihale şartnamesi aldığına, kimlerin kimlerle iş ortaklığı yaptığına bakmakta yarar var. İGA’nın Antalya üzerinde heves ve iştahı yok demek için çok saf olmak gerekir.
Adana’ya bile teklif veren İGA. Antalya gibi marka olmuş, kazançlı bir meydanı da portföyüne katmak isteyecektir. Daha önce ihalelere katılanlardan başka hevesli yeni şirketler de ortaya çıkabilir. Havalimanı işletme tecrübesi olanlarla hareket edecek yeni isimler görebiliriz.
Her ne kadar ihaleyi DHMİ yapıyorsa da bu belirleyici faktör değildir. Konunun bir üst mercii olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Bakan Adil Karaismailoğlu Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan gelecek telkinlere ve tavsiyelere önem verecektir diye düşünüyorum.
Kısaca bu ihaleyi kim kazanırsa kazansın beraberinde bazı tartışmaları mutlaka getirecektir. Aralık ayının ilk günü gelmeden taliplilerin kim olduğunu bir süre sonra görebileceğiz.
Onlara bakarak işi kimin alabileceğini değil de, işin kime verilebileceğini çok rahat bir şekilde tahmin edebileceğiz.