spot_img
spot_imgspot_img
16.4 C
İstanbul
Çarşamba, 16 Ekim 2024

Festival Heyecanı Başladı

Seçtiklerimiz

Birbirinden ünlü yönetmen ve oyuncuların geldiği festival kendi rekorunu kırarak 202 filme ev sahipliği yaptı.

21-25 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival kapsamında birbirinden ünlü isimler tarihi Ali Saip Paşa Sokağı’nı gezerek Yücel Çakmaklı Film Atölyesinde incelemelerde bulundu. Ardından restorasyonu yapılarak turizme kazandırılan 1700 yıllık Tol Mabet’te düzenlenen açılış törenine katıldı. Açılış Soma’daki faciada hayatlarını kaybeden 301 madenci için saygı duruşu ve "Bir Madencinin Günü" kısa film gösterimiyle başladı.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri’nin 6 bin yıllık tarihe sahip kadim bir kent olduğunu belirterek, "Festivalin şehrimize iki önemli katkısı var. İlki geniş kitleleri etkileyen sinemanın ortak kültürün oluşmasına sağladığı katkı ve ikincisi ise böyle tarihi mekanların tanıtımına katkı sağlaması. Festivalin restorasyonu tamamlanan bu Ali Saip Paşa Sokağı’yla bölgemize gelecek turistlerin büyük ilgisine çekmesine faydası olacaktır" dedi.

Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, festivale sağlanan katkı nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kayseri Valiliği ve Talas Belediye çalışanlarına teşekkür etti. Başkan Palancıoğlu, olayların ve mekanların yerinde olmadan filmler sayesinde görülebildiğine dikkat çekerek, "Festivale katılan oyuncu, yönetmen ve senaristlere teşekkür ediyorum. Gelecek yıl uluslararası düzeyde geliştirerek doğal bir film platosu olan Talas’ın ve Kayseri’nin tanıtımına katkı sağlayacağız" ifadesini kullandı.

Festival yönetmeni Kerim Abanoz, geçen yıl 80 filmin katıldığı festivale bu sene 202 başvurunun olduğunu ifade ederken, 4 gün boyunca film gösterimleri ve sanatçılarla söyleşilerin olacağını kaydetti.

Festival kapmasında Kayseri’ye gelen oyuncular Alican Yücesoy, Janset Paçal, Özgür Çevik, Bülent Şakrak, festivalin henüz ikinci yılında olmasına rağmen çok iyi olduğunu ve Kayseri’ye büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği Başkanı Mehmet Güleryüz, Anadolu’nun ortasında belgesel film festivalinin olmasının önemine değinerek, "Anadolu’nun ortasında çınar gibi bir festival olacak" dedi. Yapımcı Arif Keskiner, "Hiç böyle bir güzel festival beklemiyordum doğrusu. Tarihi sokak, tarihi yapılar çok etkileyici" dedi. Belgesel yönetmeni Ertuğrul Karslıoğlu, festivalin Kayseri’ye yakışan ve dopdolu bir organizasyon olduğunu anlattı. Yönetmen Müjgan Taner ise, Kayseri’ye ilk kez gelmesinin eksikliğini yaşadığını dile getirerek, tarihi mekanlarla festivalin şehrin algısını değiştireceğini sözlerine ekledi. Vatandaşlar ünlülerle fotoğraf çekinmek için yarışırken, festival ilk günkü filmlerin gösterimiyle devam etti.

2. Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali’ne 127’si kısa, 75’i belgesel olmak üzere toplam 202 film katıldı. Ön eleme jürisinin değerlendirmesinin ardından belgesel film dalında 12, kısa film dalında ise 16 film finale kaldı.

Festivalde, belgesel film dalında en iyi film, en iyi konsept ve senaryo, en iyi görüntü ödülleri ile Türk Sineması 100. Yıl Özel Ödülü ve jüri özel ödülleri; kısa film dalında ise en iyi film, jüri özel ödülü ve Türk Sineması 100. Yıl Özel Ödülü verilecek. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika