spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Erken Gelen Kar Heliski Tutkunlarını Heyecanlandırdı

Seçtiklerimiz

Helikopterli kayak sporu heliskinin Türkiye’deki merkezi haline gelen Kaçkar Dağları’nda, karın bu yıl beklenenden erken yağması ve kar kalınlığının bazı yerlerde bir metreye ulaşması bölgede helikopterli kayak yapan heliski tutkunlarını heyecanlandırdı.

Güneydoğu Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sarıdağ, yaptığı açıklamada, heliskinin dünyada sınırlı bölgelerde yapıldığını, Türkiye’de bu spor için en uygun parkurun Kaçkar Dağları olduğunu söyledi.

Kaçkar Dağları’nın, Çamlıhemşin ilçesi Ayder Yaylası ile İkizdere ilçesi çevresinde 2005 yılından itibaren heliski yapıldığını ifade eden Sarıdağ, "Bu sürede yabancı firmalar bölgede faaliyet gösteriyordu. Son iki yıldır Türk firması olarak bu görevi üstlendik. Türk helikopteri, Türk pilotları ile bölgede görev yapıyoruz. Bu görevin Türk bayraklı helikopterler ve pilotlarla da yapılabileceğini gösterdik" dedi.

Son iki yıldır Kaçkar Dağları’nda hava şartlarının heliski için uygun gitmediğini ifade eden Sarıdağ, "Avrupalı acentelerden çok ciddi talepler vardı. Buna göre ekipman ve personelimizi hazırlamıştık. Ayder bölgesinde uçuşların gecikmesi ve hava şartlarının istediğimiz gibi gitmemesi faaliyetlerin beklentinin altında kalmasına neden oldu. Son iki yıldır karın az olması ve olumsuz hava şartları nedeniyle talepleri karşılayamadık. Yılın belli bölümlerinde hava şartları nedeniyle faaliyetlere ara vermek zorunda kaldık. Üç ay planladığımız faliyetleri iki ayla noktaladık" diye konuştu.

Kaçkar Dağları’nda bu yıl karın erken yağmasının heliski tutukunlarını mutlu ettiğini söyleyen Sarıdağ, şöyle devam etti:

"Son iki yılda yaşanan olumsuz hava koşullarının ardından karın erken gelmesi kar kalınlığının beklenenden önce istenilen seviyeye ulaşacağı umudumuzu artırdı. Bu yönde ön çalışmalarımızı yapacağız. Hazırlanan rapor doğrultusunda faaliyet rotamızı belirleyeceğiz. Karın erken yağması üzerine Avrupalı sporculara duyurumuzu yaptık, dönüşleri bekliyoruz. Helikopterli kayak faaliyetlerini ocak ayının ikinci yarısında başlayacak şekilde planladık ama karın erken yağması nedeniyle heliskiye aralık ayında başlayabiliriz. Burada hava koşulları ve talepler belirleyici olacak."
"Avrupa’ya en yakın heliski parkuru Kaçkarlar"

Heliskinin Kanada, Himalaya, Kafkaslar ve Alaska’dan sonra Türkiye’de Kaçkar Dağları’nda yapıldığını belirten Sarıdağ, şunları kaydetti:

"Türkiye’de bu spor yeni olmasına rağmen Kaçkar Dağları, yapısı, parkuru ve kar kalitesi ile birçok yerin çok ilerisinde. Avrupa’ya en yakın mesafede olması büyük avantaj sağlıyor. Avrupalı sporcuların rahatlıkla ulaşabileceği bir bölge. Bu nedenle tercihte öncelikli bölge. Bunun değerini çok iyi biliyoruz. Heliskinin Türkiye’nin ve özellikle Doğu Karadeniz’in tanıtımına ciddi oranda katkısı var. Kaçkar Dağları’nı artık dünya tanıyor. İlerleyen yıllarda bölgede turizm etkinlikleri çok ciddi değer kazanacak. Özellikle Ayder bölgesinde yapılması planlanan teleferik bölgeyi kış sporlarında cazibe merkezi haline getirecek."

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika