spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Emirates pilotları sessiz motor yüzünden uyuyamadı

Seçtiklerimiz

Emirates pilotları sessiz motor yüzünden uyuyamadı


Airbus A380’lerin aşırı sessiz motorları sorun yarattı. Pilotlar dinlenme odasında kabinden gelen gürültü yüzünden uyuyamadı. Oysa eskiden motor gürültüsü yolcuların gürültüsünü bastırıyordu.

Dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A380’de görev yapan Emirates Havayolları pilotları, uçağın çok sessiz olması nedeniyle dinlenme yerinde uyuyamadıklarını açıkladılar. Daha önceden görev yaptıkları uçaklarda motor gürültüsünün tüm seslerin üzerine çıktığını belirten pilotlar, acil önlem alınmasını istedi. Dubai merkezli havayolu, imalatçı Airbus ile sorunu çözmek üzere mühendislik çalışmaları başlattı.

Emirates Havayolları, A380’i halen Dubai çıkışlı New York ve Londra hatlarında kullanıyor. Bu uçuşlarda 3 pilot görev yapıyor. Dönüşümlü olarak uçan pilotlardan biri, seyir sırasında A380’in ekonomi sınıfının bulunduğu birinci katta arka taraftaki dinlenme odasına geçerek istirahat ediyor. Bu odada yatak, koltuk, eğlence sistemi için ekran ve kulaklık bulunuyor. Kabin memurları için de uçakta dinlenme alanları birinci katta arkada yer alıyor.

Uçağın çok sessiz olduğunu belirten pilotlar, kabindeki tüm gürültünün dinlenme odasına gelmesinden şikayetçi. En çok ağlayan bebek, odanın hemen karşısındaki tuvalette kullanılan sifon ve yolcuların kabin memurlarını çağırmak için bastıkları düğmelerin ikaz sesinin dinlenme odasına ulaştığını belirtiyor. Zaman zaman yolunu şaşıran yolcular, tuvalet yerine dinlenme odasına girmeye çalışıyor.

Daha önceden Airbus A340/A330 ve Boeing 777’lerde görev yapan pilotlar, bu uçaklarda kabinden gelen gürültünün motor sesiyle tolere edildiğini ve sorun yaşanmadığını vurguluyor. Pilotlar dinlenme odasında ancak kulak tıkaçları ile yatabildiklerini, acil durumlarda ise kokpitten çağırıldıklarında duyamadıklarını belirtiyorlar.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Airbus mühendisleri ile çalışmalara başlayan Emirates, pilotların dinlenme odalarına özel bir sistem yerleştirecek. Kabinden gelen gürültü, aksi yönünde ses dalgaları oluşturularak kırılacak. Benzer bir sistem Bombardier imalatı Dash 8Q400 tipi pervaneli bölgesel uçaklarda da kullanılıyor. Airbus mühendisleri, uçağa ekstra ağırlık oluşturmadan sorunu çözerek şikayetleri azaltmayı planlıyor.

Airbus, A380’in kabin tasarımında dinlenme bölümleri için havayollarına üç öneride bulunmuştu. Emirates, pilotların dinlenme odasının uçağın birinci katında arkada olmasını tercih ederken diğer A380 kullanıcıları olan Singapur ve Avustralyalı Qantas Havayolları ise kokpitin arkasını istemişti. Airbus’ın üçüncü önerisi olan kokpitin hemen alt kısmında kargo bölümüne yerleştirilecek dinlenme odası ise pilotların burayı “klostrofobik” bulması nedeniyle istenmemişti. Singapur ve Qantas’ın önde yer alan pilot dinlenme odalarında yapılan ölçümlerde dış ses etkisinin Emirates’in uçaklarına göre daha düşük seviyede olduğu belirlendi.

A380’in toplam 58 adetlik siparişle en büyük müşterisi olan Emirates’in filosunda dev uçaktan halen üç adet bulunuyor. Şirket önümüzdeki günlerde teslim alacağı A380’lerle Avustralya’da Sydney ve Auckland hatlarında uçmaya başlayacak.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika