spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Dublin’de Facia Ucuz Atlatılmış

Seçtiklerimiz

Uçakların Dublin Havalimanı’nda kaza tehlikesi geçirdiği açıklandı. Geçen yıl 16 Ekim tarihinde meydana gelen olayda, iki uçak birbirlerine yaklaşık 44 metre kala çarpışmaktan kurtuldu.

İddiaya göre, kontrol kulesinin uyarısına uymayan THY uçağı, meşgul durumda olan bir piste girdi. 99 yolcu ve 6 mürettebat taşıyan Boeing 737 model THY uçağı pistte ilerlerken, o sırada aynı piste iniş izni alan 125 yolculu ve 5 mürettebatlı Airbus model Germanwings uçağı tehlikeyi fark etti. Alman uçağının pilotu, THY uçağına çarpmasına 44 metre kala yükselmeye başladı. Uçak bir süre tur attıktan sonra inebildi.

 
Pilot: Camdan bakmıyordum

THY pilotu müfettişlere, pistte ilerlerken uçağın camından dışarı bakmadığını söyledi. Pilot, kontrol kulesi görevlilerinden verdiği rahatsızlık için özür diledi.

 

Hava Kazaları Soruşturma Birimi de THY’na, pilotların pistte ilerlerken uçağın camından bakmaları gerektiğine ilişkin bir tavsiyede bulundu.

Genç: Meydanda işaretleme eksiği var

THY Basın Müşaviri Ali Genç, Dublin’deki sivil havacılık otoritesinin konuyu araştırdığını ve kendilerinin de bilgisine başvurduğunu söyledi. Genç, “Olayın ardından Dublin’de bulunan sivil havacılık otoritesi hemen bize ulaşarak bilgi vermemizi istedi. Biz de havacılık otoritesine istedikleri bilgileri verdik.

Kendi durumumuzu anlattık. Diğer havayoluna da aynı yöntemle ulaşarak bilgilerini aldılar. Daha sonra taslak bir rapor hazırlayarak gönderdiler. Taslak rapora gerekli itirazlarımızı yaptık ve kesin rapor elimize yeni ulaştı. Raporda bizim pilotaj hatamız olduğu kadar söz konusu meydanda böyle bir hataya yol açan işaretleme eksikliklerinden de söz ediliyor.

Yani raporda, hava meydanında böyle bir pilotaj hatasına zemin hazırlayan işaretleme eksiklikleri de önemli şekilde yer tutuyor” dedi. Genç, raporun bağlayıcılığı ve yaptırımı olmadığını, sadece hataların ortaya çıkmasında ve her iki tarafa da tavsiyelerde bulunmasında önemli rol oynadığını söyledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika