spot_img
spot_imgspot_img
26.8 C
İstanbul
Cuma, 26 Temmuz 2024

Dile kolay, gökyüzünde geçen tam 45 yıl

Seçtiklerimiz

Bilgin Utku, sayıları binleri geçen Türk pilotlar arasında dünya turu yapan üç pilottan biri. Türk Hava Kuvvetleri’nde geçen 23 yıldan sonra Birgenair, Torosair ve THY’nin ardından Pegasus Havayolları Utku Kaptan’ın son durağı oldu. Dile kolay, gökyüzünde geçen tam 45 yıl. 63. yaşını tamamladıktan sonra THY’den ayrılan ve Pegasus Havayolları’nda uçmaya başlayan Kaptan Pilot Bilgi Utku, geçtiğimiz haftalarda uçuculuk hayatına son noktayı koyarak emekliye ayrıldı.

       

DÜNYA TURU YAPAN ÜÇ TÜRK PİLOTTAN BİRİ

       

Utku Kaptan ile yaptılan söyleşide her kaptanda olduğu gibi kendisinde de birçok uçuş anısı olduğunu öğrendik. Utku Kaptan’ın en önemli anısı 7-24 Ocak 1991 tarihleri arasında Türkiye’den ilk defa görevli olarak çıktığı Dünya Turu. Anılarını büyük bir heyecanla anlatan Utku, Birgenair’e ait DC-8 tipi uçakla, 100 kişilik bir grubu 44 bin 348 kilometre yol katederek dünyanın diğer ucu Yeni Zelanda’ya ulaştırmalarını unutamıyor.

       

6 Şubat 1996 tarihinde Dominik Cumhuriyeti’nden Frankfurt’a gitmek üzere havalandıktan sonra Atlantik Okyanusu’na düşen, kabin ve kokpit ekibiyle birlikte 189 kişinin öldüğü Birgen Air kazasından sonra toparlanamayan ve batan Birgenair’in sahibi Çetin Birgen’in koordinasyonuyla geçekleştirilen Dünya Turu, bir grup Fransız gökbilimciyi güneş tutulmasını daha yakından izlemek için Yeni Zelanda’nın Auckland Adası’na götürmek için düzenlenmiş.

       

Fransa’nın Nimes kentinden başlayan turda ilk durak Yunanistan’ın başkenti Atina olmuş. Her gidilen, uğranılan yerde birkaç gün konaklayan grup, dünyanın belli başlı en güzel yerlerini de görme fırsatı bulmuş. Atina’dan sonra Delhi, Bali Adası, Sidney, Yeni Zelanda, Tahiti, Paskalya Adası, Rio De Jenerio, Kanarya Adalı ve tura başlanılan şehir Nimes.

       

OLAÐANÜSTÜ BİR TABİAT OLAYIYDI

       

Türk sivil havacılık tarihinde ilk defa bir dünya turu gerçekleştiren Birgenair uçuş ekibi, o dönemde Türkiye’nin tanıtımına yaptıkları katkıdan dolayı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından bir övgü ve teşekkür yazısı ile tebrik edilmiş.

       

Dünya turu yapan uçağın kokpit ekibi aynı zamanda Birgenair’in başpilotu olan kapt pilot Davut Orhun, ikinci pilot Bilgin Utku ve Kaptan Pilot Ahmet Erdem’den oluşuyor.

       

Kaptan Pilot Erdem, 1996 yılında Karayipler’de düşen Birgenair’e ait Boeing 757 tipi uçağın kaptan pilotu. Bilgin Utku dünya durunu, "Hayatımda ilk defa güneş tutulmasını Auckland Adası’nda izledim. Olağanüstü bir tabiat olayı idi. Ayni heyecanı daha sonra Türkiye’de Elazığ Meydanı’nda izledim" şeklinde anlatıyor.
         

       

         

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika