spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

DARPA, Uçan Uçak Gemileri Peşinde!

Seçtiklerimiz

Amerikan Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan DARPA’nın adını daha önce verdiğimiz haberlerde de defalarca görmüşsünüzdür. Bu kurumun başlıca görevi, Amerikan Ordusu’nun çeşitli birimleri için yeni savunma teknolojileri icat etmektir. Bunun için gerek devlet kurumları, gerekse de özel sektörle sık sık işbirliği yapar, kontrat ve ihaleler verirler.

DARPA’nın üzerinde çalıştığı pek çok konu var. Bunlar laser silahlarından savaş robotlarına, uzay gemilerinden insansız hava araçlarına kadar aklınıza gelebilecek her alandan projeler. Ancak DARPA’nın en son projelerinden bir tanesi var ki, bilim-kurgu filmlerinden çok tanıdık bir kavram üzerine geliştiriliyor.

Marvel tarafından yapılan yeni nesil süper-kahraman filmlerini izlediyseniz, Marvel evreninde ciddi bir yer tutan SHIELD adlı gizli servisin Helicarrier adı verilen uçan uçak gemilerini de mutlaka görmüşsünüzdür. İşte DARPA’nın üzerine çalışmaya başladığı son projelerden biri, bu gemilere benzer araçlar tasarlamayı hedefliyor!

İnsanlı ya da insansız, askeri amaçlı hava araçlarının en büyük sorunlarından biri de taşıyabildikleri yakıt kapasitesinin ve haliyle menzillerinin sınırlı olmasıdır. Haliyle bu durum gezegenin her yerine müdahale etmeyi seven Amerika’nın canını sıkıyor. Özellikle son yıllarda Amerikan Ordusu tarafından gittikçe daha fazla iş için kullanılan insansız hava araçlarının menzillerinin artırılması, onlar için büyük önem taşıyor.

DARPA bu iş için insansız araçların inip kalkabilecekleri bir ana gemi üretmenin ne kadar mantıklı olduğunu araştırıyor. Bunun için açılan projeye katılacak olan firmalardan, olası fikirlerin kağıda dökülmesi isteniyor. İkinci Dünya Savaşı öncesinde zeplinlerle benzer çalışmalar yapılmış, ancak bu araçların yavaş ve hantal olmaları bu projelerin rafa kalkmasına sebep olmuştu. Bu yüzden de özellikle C-130 gibi nispeten hızlı askeri kargo uçakları üzerine kurulabilecek platformların geliştirilmesine sıcak bakılıyor.

Tabii Avengers filmlerinde gördüğümüz Helicarrier araçlarının neden yapılmadığı sorusu da sorulabilir. Bunun cevabı çok basit, Marvel’in bilim-kurgu evreninde sahip olduğu teknolojilere henüz sahip değiliz. Bu yüzden de Nimitz sınıfı ebatlarında bir uçak gemisinin uçabilen modelini geliştirmek, daha uzun bir süre çizgi roman yazarlarının hayallerinden öte gitmeyecek. (technopat)

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika