spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Çin’den Myanmar’a savaş uçağı satışı

Seçtiklerimiz

Myanmar, Hava Kuvvetleri modernizasyonu için Çin Halk Cumhuriyeti tarafınca üretilen FTC-2000G ile ilgileniyor.

Askerî yönetimin hakim olduğu Myanmar, hava kuvvetleri ihtiyaçları doğrultusunda Çin Halk Cumhuriyeti’ne FTC-2000G savaş uçağı siparişi verdiğini duyurdu. Air Recognition tarafından da aktarıldığı üzere, siparişi verilen uçakların tam adedi resmî olarak belirtilmedi.

Ancak The Irrawaddy, yaklaşık sekiz Hava Kuvvetleri pilotu, sekiz teknisyen ve en az iki silah subayından oluşan bir grubun Haziran ayı içerisinde Kunming üzerinden Çin’e seyahat ettiğini bildirdi.Siparişi verilen FTC-2000G savaş uçakları, Myanmar Hava Kuvvetleri bünyesinde eskimiş ancak halen aktif askerî kullanımda olan ikinci nesil F-7 önleme uçağı, A-5 bombardıman uçaklarının yerine bir alternatif olarak kullanılabilir.

Bu yeni sistem, Myanmar Hava Kuvvetleri yetkinliği için önemli bir noktada bulunuyor.

FTC-2000G, GAIC (Guizhou Havacılık Endüstrisi Kurumu) tarafından Çin devletine ait havacılık ve savunma firması AVIC (Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu)’in denetimi altında tasarlanan ve üretilen çok rollü eğitim ve savaş uçağıdır. Uçak, Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri (PLAAF) ve PLAN (Halk Kurtuluş Ordusu Donanması) ile hizmet veren Guizhou JL-9 (FTC-2000) eğitim/savaş uçağının ihracat versiyonudur.

Airforce Technology’nin aktardığı üzere, Çin devleti tarafından yerli imkanlarla üretilen FTC-2000G, ilk uçuşunu 2018 yılının Eylül ayında gerçekleştirdi ve uluslararası alanda yerini aldı. Uçak, pilotların görev gereksinimlerine göre savaş uçağı ve eğitim uçağı rolleri arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapabiliyor. Uçak, pilot uçuş eğitimlerinde, gözetleme, devriye görevlerinde, keşif, elektronik muharebede, yakın hava desteği ve hava eskort görevlerinde kullanılabilmektedir.

FTC-2000G varyantının gövdesi, FTC-2000 uçağına dayanmaktadır. İki parçalı bir cam kanopi ile kaplı olan kokpitte tandem oturma düzeninde iki mürettebat bulunmaktadır. Uçağın keskin sivri burnu ve aerodinamik özellikleri, sert rüzgarlar ve olumsuz hava koşulları sırasında uçağın performansını daha da artırır.

Geniş ve şeffaf uçak kanopisi, çevrenin net bir görünümünü sunar ve pilotların durumsal farkındalığını artırır. Uçakta ayrıca modern radar ekipmanı, iletişim cihazları ve atış kontrol sistemleri de bulunuyor.

Sabit kanatlı uçağın toplam uzunluğu 15.4 metre ve yüksekliği 4.8 metredir, kanat açıklığı ise yaklaşık 10 metredir. Uçağın mühimmat yelpazesi geniş olup çok çeşitte füze, bomba ve roket ile donatılabilmektedir. Tek harekatta 3 ton mühmmat taşıyabilmektedir.

FTC-2000G, maksimum 1.470 km/sa (1.2 Mach) hıza ulaşabilir. 1.650 km uçuş menzili ve 15 km irtifaya sahiptir. Uçağın normal kalkış ağırlığı 8.000 kg ve tam yüklü kalkış ağırlığı 11.000 kg’dır.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika