spot_img
spot_imgspot_img
23.9 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Boeing, Ocak Ayında Uçak Teslimatlarında %29’luk Düşüş Yaşadı

Boeing'in teslimatlarındaki düşüş, 737 MAX krizinin gölgesinde devam ediyor

Seçtiklerimiz

Boeing Co. Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla uçak teslimatlarında %29’luk bir düşüş yaşadığını, sadece 27 uçağın müşterilere ulaştığını bildirdi. Bu düşüş, havacılık devinin Boeing 737 MAX 9 uçağının karıştığı yakın tarihli bir kazanın ardından, düzenleyicilerin, kanun yapıcıların ve müşterilerin artan incelemesiyle karşılaştığı bir dönemde gerçekleşti.

Şirketin ana kâr kaynağı olan 737 MAX’in teslimatı 25 uçağa düşerek, önceki iki ayda teslim edilen 40’ın üzerindeki MAX’e göre önemli bir azalma gösterdi. Öte yandan, Ocak 2023’te Boeing, 35’i 737 MAX varyantı olmak üzere toplam 38 uçak teslim etmişti.

Boeing’in sipariş defteri de zorlukları yansıttı ve şirket, başarılı bir Aralık ayının ardından 2019’dan bu yana en düşük sadece üç brüt sipariş aldı. Üretici, adı açıklanmayan müşteriler tarafından iki 737 MAX uçağı için iptaller ve İspanyol havayolu Air Europa tarafından bir 787 Dreamliner için sipariş iptali açıkladı.

Boeing’in Avrupalı rakibi Airbus, Ocak ayında 30 jet teslim etti ve 31 yeni sipariş aldı.

Boeing’in teslimat ve siparişlerindeki düşüş kısmen, 5 Ocak’ta Alaska Havayolları’na ait yeni bir MAX 9 uçağının uçuş sırasında kapı tapasının kopması sonucu meydana gelen kazanın etkilerine bağlanıyor. Bunun üzerine ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), geçen ay MAX 9 modelini geçici olarak uçuşa yasakladı ve Boeing’in üretim süreçlerini denetlerken MAX serisine üretim sınırı getirdi.

Boeing’in yaşadığı zorluklara ek olarak, bir tedarikçi olan Spirit Aerosystems, kısa süre önce bazı 737’lerin pencere çerçevelerinde yanlış delinmiş delikleri içeren bir üretim sorunu tespit etti. Bu kusur, yaklaşık 50 uçağın teslimatını geciktirebilir.

Boeing, 737 MAX’in yanı sıra Ocak ayında bir adet 787 Dreamliner ve bir adet 767 geniş gövdeli uçak teslim etmeyi başardı; bu uçaklardan ikincisi ABD Hava Kuvvetleri için KC-46 tankerine dönüştürülecek.

31 Ocak itibariyle Boeing’in birikmiş siparişleri 5,626’dan 5,599 uçağa düşerken, düzeltmeler hariç tutulduğunda toplam 6,189 adet tamamlanmamış sipariş bulunuyor.

Boeing CEO’su Dave Calhoun, 31 Ocak’ta yaptığı kazanç çağrısı sırasında, şirketin mevcut sorunlarına odaklanarak 2024 yılı için teslimat hedefi belirlemeyeceğini duyurdu. Calhoun, hem şirketin hem de düzenleyici standartların ve müşteri beklentilerinin karşılanmasının önemini vurguladı.

Boeing yöneticileri, 2018-2019 MAX krizinden etkilenen veya üretim hataları nedeniyle yeniden çalışma gerektiren depolanmış 737 ve 787’lerin çoğunu 2024 yılı sonuna kadar teslim etmeyi planladıklarını belirttiler.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika