spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

ATR kullanan şirketler uyarıldı

Seçtiklerimiz

 İngiliz havacılıık otoritesiı, Air Contractor’a ait bir uçağın bir ay kadar önce Edinburgh’tan kalkışından hemen sonra meydana gelen dümen kontrolü ile ilgili sorunun araştırılması üzerinde geldi. İngiliz Havacılık Kazaları Araştırma Bürosu, 15 Mart’ta yaşanan olayla ilgili soruşturmaları kapsamında çift motorlu uçağın sorunun yaşanmasından kısa süre önce bakımdan geçirilmiş olduğunu belirlediler.

 

ATR 72-200 tipi uçak, 230 seviyesine çıkmış, 185 knot hıza ulaşmış, 5-10 derece sola yön alırken, dümen dengesi tam sağ göstermekteydi. Yardımcı pilot durumu kurtarmak için otomatik pilottan çıkarak dümen dengesini düzeltmek için çeşitli işlemler yapmak zorunda kalmıştı.

 

Dümeni sağa yaklaşık 15-20 derece kırarak uçağı düzgün tutmaya uğraşan pilot daha sonra kalkış noktası olan Edinburgh’a dönmek zorunda kalmıştı. İngiliz Havacılık Kazaları Araştırma Bürosu’nun raporunda, pilotun, uçağı dengede  tutabilmek için dümeni her iki elleriyle de tutmak zorunda kaldığını ve inişi gerçekleştirmek için büyük çaba sarfettiğini belirtti.

 

Söz konusu sorunu yaşayan uçağın seri numarası 183, yaşı ise 21 olarak açıklandı. Raporda, uçağın dümeninin ve buna bağlı diğer sistemlerin sökülerek gözden geçirilmeleri ve gerekli testlerin yapılması tavsiye edilirken ancak bu işlemlerden sonra tekrar uçuş izni verilebileceği de belirtildi.

 

Bilindiği gibi Türkiye’de dört uçakla ATR kullanıcısı tek havayolu Borajet. Şirkete ait iki adet ATR ise Anadolujet’te uçuyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika