spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Atatürk Havalimanı’nda kazalara davetiye çıkarıyorsunuz

Seçtiklerimiz

Havacılık uzmanları, Atatürk Havalimanı’na dikilecek 145 bin ağacın uçak-kuş çarpışması kazalarına davetiye çıkaracağı ve uçuş emniyetini tehdit edeceğini açıkladı.

Meydanın ağaçlandırılmasının ICAO standartlarına açıkça aykırı olduğunu kaydeden SHGM eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, “Devlette hiç mi liyakatli havacı kalmadı. Neden uyarmıyorsunuz. Kuş çarpması sonucu yaşanacakların sorumlusu kim olacak?” dedi

AKP iktidarı, tüm uyarılara rağmen Atatürk Havalimanı’ndaki pistlerin üzerine millet bahçesi yapmak üzere binlerce ağaç dikimine başlandı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülük ettiği ağaçlandırmanın, faaliyete devam edeceği açıklanan tek pisti kullanacak uçaklar için büyük risk yaratacağı kaydedildi.

Havacılık uzmanları, havalimanında ağaçlandırmanın Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın (ICAO) belirlediği standartlara açıkça aykırı olduğunun altını çizdi.

KUŞLAR İÇİN ÇEKİM MERKEZİ

Uzmanlar dikilecek 145 bin ağacın kuşlar için cazibe ve çekim merkezi oluşturacağı, bunun da havalimanını kullanan, özellikle Cumhurbaşkanlığı VIP filo, özel iş jetleri, devlet uçakları ve ambulans uçaklar için yüksek tehlike anlamına geldiğini vurguluyor.

Konuya dikkat çeken Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, “Bu ülkede, devlette hiç mi liyakatlı havacılık uzmanı kalmadı? Neden uyarı görevlerini yapmıyorlar? Kuş çarpması sonucu olabilecek emniyetsizliğin sorumlusu kim veya kimler olacak? Kazalara davetiye çıkarıyorsunuz” dedi.

Tüm ısrarlı uyarılara rağmen, dünyada örneği görülmemiş şekilde Atatürk Havalimanı’ndaki pistlerin kırılarak üzerine hastane yapıldığını hatırlatan Erdağı, “Bu uygulama uluslararası kurallara açıkça aykırıydı.

Şimdi de aynı havalimanına binlerce ağaç dikerek millet bahçesi yapıyorsunuz. Oysa ki ülkemiz ve havalimanlarımız kuş göç yolları üzerinde… Türk hava sahasında sık sık kuş çarpma vakaları yaşanıyor.

Bu nedenle yapacağınız bu ağaçlandırma ve millet bahçesi projesi sonucunda başta AHL olmak üzere mevcut havalimalarında ve İstanbul hava sahasında kuş carpma vakaları daha da artacağı için emniyetsizlik yaratıyorsunuz” diye konuştu.

“HEPİNİZ SORUMLUSUNUZ”

Erdağı, şöyle devam etti:

Havacılık sektöründe çalışan yönetici ve uzman arkadaşlar, Uluslararası Havacılık Teşkilatı (ICAO) DOC 9137- Part 3’teki kuşla mücadele bölümünü inceleyip hava limanlarında bağ bahçe hatta gereğinden fazla yeşillendirilmiş saha olmayacağını ilgili makamlara anlatınız. AHL’deki emniyetsizlikten hepiniz sorumlusunuz.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika