spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Ankara 10 sürgüne özel uçak gönderdi

Seçtiklerimiz

İsrail ile Hamas arasında varılan tutuklu takası anlaşmasına göre, Filistinli tutuklulardan 40’ı sınır dışı edildi. İsrail’de işledikleri suçlardan ötürü 17, 29 ve 36 kez müebbet hapis cezaları almış kişilerin de aralarında bulunduğu 40 kişi Türkiye, Suriye ve Katar’a gönderilecek. Söz konusu kişiler Refah Sınır Kapısı’ndan Mısır’a teslim edildi.

El Ariş kentine götürülen bu kişilerin naklinin yapıldığı Kahire Havaalanı’nda olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. İsrail’in sürgüne gönderdiği tutukluları Mısır’da Hamas’ın üst düzey yetkilileri karşıladı. 40 Filistinli tutukludan 10’u Türkiye’ye, 15’i Katar’a, 15’i de Suriye’ye gelecek. Türkiye 10 tutukluyu almak üzere dün Mısır’a özel bir uçak gönderdi. Hamas’ın Şam’daki siyasi lideri Halid Meşal, El Ariş’ten 15 Filistinli’yle Suriye’ye döndü. 

ANKARA’DA 48 SAATLİK TRAFİK

1027 Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını öngören takas anlaşmasının mimarlarından birinin Mısır’ın yanı sıra Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) olduğu çıktı. MİT’in bizzat Başbakan     Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen talimat ile uzun süreden bu yana iki taraf arasındaki görüşmelerde Mısırlı birimlerle birlikte kolaylaştırıcılık yaptığı öğrenildi.

MİT, Mavi Marmara olayından sonra Mossad ile ilişkilerin istihbarat paylaşımı konusunda ‘0’a inmesine karşın, yine Erdoğan’ın talimatı üzerine, esir değişimi için yapılan pazarlıklarda yer almayı sonlandırmadı. Mısır’da yaşanan olaylarla birlikte yönetimin düşmesi üzerine, Kahire’nin 4 aylık bocalama döneminde arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık rolü tamamen MİT’e kalmış oldu. Son 6 aylık süreçte, Türk istihbarat elemanları, İsrail ve Filistin arasında mekik dokudu. Esir değişiminden önceki son 48 saatlik süreçte Ankara, ‘sessiz diplomasi’ yürüttü. Türkiye, dün adı gizlenen üst düzey bir Hamas yetkilisini ağırlarken, İsrail ile de temas 2 gün boyunca sağlandı. Dışişleri Bakanlığı pazartesi günü üst düzey bir Hamas yetkilisini ağırladı. Görüşmede, sürgünler konusu ele alındı. Ankara’dan ‘tamam’ yanıtı alınınca, bu durum İsrail’e bildirildi.

 
Türkiye için insani bir mesele

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, takasla serbest kalan bazı Filistinlilerin Türkiye’ye getirilmesinin insani bir mesele olduğunu belirtti. Konya’da basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Filistinli bir heyetin önceki gün Ankara’ya gelerek temaslarda bulunduğunu, Türkiye’nin meseleye insani olarak yaklaştığını vurguladı.

Bakan Davutoğlu, ‘Kahire’de bulunan temsilcilerin ve serbest bırakılanların da kanaatleri alınacak. Hangi ülkeye gitmek istedikleri, bunlar da konuşulacak. Heyetimiz de bunları alarak Türkiye’ye getirecekler” diye konuştu. Bütün Filistinliler için, bütün Ortadoğu’daki halklar için Türkiye’nin zaten kendi vatanları gibi görülmesi gerektiği bir ülke olduğunun altını çizen Davutoğlu, bunda bir olağanüstü durumun olmadığını, bunun Türkiye’nin barışa bir katkısı olduğunu söyledi.

 
Davutoğlu Suriyeli muhaliflerle görüştü

Ankara reform çağrılarına yanıt vermeyen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a karşı adımlarını hızlandırıyor. Dışişleri Ahmet Davutoğlu, önceki gün Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi temsilcileri ile Ankara’da görüştü. Böylece Ankara, Ulusal Konseyi ile ilk resmi temasını gerçekleştirdi. Konsey üyeleri Suriye’deki gelişmeleri Davutoğluna aktardı. Davutoğlu, ‘temel hak ve özgürlüklere dayalı demokratik bir düzen kurulmasını savunan Suriye muhalefetinin haklı taleplerini meşru ve barışçı yöntemlerle dile getirmeleri gerektiğini’ belirtti. 

Konsey muhalefetin örgütlenmesine hız vermek için ay başında akademizyen Burhan Galiyun liderliğinde İstanbul’da kurulmuş, Esad ise Konsey’i resmi olarak tanıyan bütün ülkelere ‘karşılık vereceklerini’ açıklamıştı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika