Türk Hava Yolları’nın (THY) yurt dışı uçuşlarında yolcuların beklentilerini öğrenmek için Forsa şirketine yaptırdığı "Uçuş Trendleri 2014" araştırmasının sonuçları, Berlin’de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.
THY’nin en fazla yolcu taşıdığı ülkelerden Almanya’da yapılan ankete göre, uçakta cep telefonu kullanımına izin verilmesini isteyenlerin oranı yüzde 20 iken, yolcuların yüzde 69’u buna karşı.
Uçakta cep telefonuna karşı çıkanların yalnızca yüzde 8’i güvenlik konusunda endişeleri bulunduğunu ifade ederken, yüzde 87’si bunun gürültüye ve yolculuk sırasında rahatsızlığa neden olacağını ifade etti.
Yolcu uçaklarında cep telefonu konuşmalarına izin verilmesini isteyenlerin oranı 18 ila 29 yaşlarındaki yolcularda yüzde 26, ağırlıklı olarak iş adamlarının yer aldığı sık seyahat edenler grubunda yüzde 34 oldu.
DAR KOLTUK İSTENMİYOR
Almanya toplumunu temsil eden yaklaşık 1000 kişilik grupla yapılan ankete göre, yolcuların en büyük beklentilerinden biri koltukların daha geniş olması.
Ankete katılanların yüzde 92’si uçaklarda ekonomik sınıfta daha geniş koltuk isterken, bunu "çok önemli" bulduklarını kaydedenlerin oranı yüzde 51, "önemli" bulduklarını ifade edenlerin oranı yüzde 41. Ücretsiz gazete ve dergi hizmetini önemli ya da çok önemli bulduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 59.
İNTERNETTEN BİLET YAYGINLAŞIYOR
Ankete katılan ve son iki yıl içinde uçakla seyahat etmiş yolcuların yüzde 79’u, geçen dönemde en az bir kez internetten bilet satın aldığını kaydetti.
İnternetten uçak bileti alanların yüzde 84’ü, firmaların hizmet ve fiyatlarını internet sitelerinden kararlaştırıp bilet aldığını ifade ederken, yüzde 82’si koltuk seçimi, bagaj ve yemek gibi tüm hizmetlerin ücrete dahil olduğu biletleri tercih ettiklerini kaydetti.
Yolcuların yüzde 53’ü, uçuşlardan 3 gün önce check-in imkanı tanınmasını talep ederken, yüzde 33’ü havalimanlarında yolcuların kendi check-in işlemlerini yapabilecekleri noktaların sayısının arttırılması gerektiğin kaydetti.
DOĞRUDAN UÇUŞ TERCİH SEBEBİ
Araştırmayı yürüten Forsa şirketinin yöneticisi Doris Sieber, yolcuların orta ve uzun mesafeli seyahatlerde aktarmalı değil doğrudan uçuşları tercih ettiklerini belirtirken, "Tüm yaş gruplarında doğrudan uçuşların önemli olduğunu tespit ettik. Yaş yükseldikçe, doğrudan uçuşa verilen önem artıyor" dedi.
Sieber, 18-29 yaşındakilerin yüzde 61’inin doğrudan uçuşları önemli ya da çok önemli bulduklarını, 50 ila 65 yaşındakilerde bu oranın yüzde 81’e yükseldiğini, 66 yaş üstünde ise yolcuların yüzde 83’ünün doğrudan uçuşları tercih ettiklerini kaydetti.