spot_imgspot_img
11.2 C
İstanbul
Pazartesi, 20 Ekim 2025

Körfez'den havacılığa, 45 milyar $ yatıracak

Seçtiklerimiz

Körfez ülkeleri havacılık sektörüne 2014 yılına kadar 45 milyar dolarlık yatırım yapacak. Kuveyt Finans Merkezi`nin araştırmasına göre Birleşik Arap Emirlikleri(BAE), yolcu kapasitesini 120 milyona çıkarmayı hedefleyen Al Maktum Havaalanı Projesi`ni yürütüyor. Bu ülkenin havacılık sektörüne yaptığı yatırımların 2014`e kadar 22,3 milyar dolar, Katar`ın 14 milyar dolar ve Suudi Arabistan`ın 5,3 milyar dolara ulaşması planlanıyor.


Rapora göre birçok uluslararası havaalanında yolcu trafiğinde sabit büyüme ya da yavaşlama görülmesine rağmen, BAE başta olmak üzere Körfez ülkeleri 2002-2008 yılları arasında yüzde 13`lük büyüme kaydetti.


Katar yüzde 25`lik büyüme oranıyla küresel düşüşe meydan okudu ve 2002`de Körfez hava yolcu trafiğinin yüzde 7`sine sahipken, bu oranı yüzde 15`e çıkardı. 2002-2008 arasında Körfez ülkelerinde hava yolcu trafiği yılda yüzde 10 büyüme göstererek 126 milyona ulaştı. Bu rakamın 2014`te 278 milyona ulaşması bekleniyor.


`Açık gökyüzü` politikası benimseyen BAE, Bahreyn, Kuveyt ve Vatar`da turizm sektörü gelişiyor. Ortadoğu`da hava trafiğinin 2007`de yüzde 18 büyüme göstermesine rağmen 2008`de bu oran küresel krize bağlı olarak yüzde 7`ye düştü. Körfez ülkeleri 2008`de kapasitelerinin yüzde 92`sine ulaştı, dört ülke yüzde 100`ün üzerine çıktı ve altyapıda acilen genişlemeye ihtiyaç duyuluyor.


ZAMAN

 

İlgili Makaleler

- AJET -spot_imgspot_img

Son Dakika