spot_img
spot_imgspot_img
25.1 C
İstanbul
Salı, 22 Temmuz 2025

Nasa Mars’ta su buldu

Seçtiklerimiz

NASA’nın bu keşfi, bilim adamlarının başka gezegen ve uydularda su bulunabileceğini düşünmesine sevk etti. Zira yapılan araştırmalara göre güneş sistemindeki birçok uydu ve gezegende su var.

Bilim adamları, teknolojinin gelişmesiyle beraber evrende yalnız olup olmadığımıza dair kanıt arama çalışmalarına hız verdi. Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) önderliğinde yapılan araştırmalarda öncelikli amaçlardan birisi de Su bulmak. Tıpkı dünyada olduğu gibi ‘su olan yerde Hayat da vardır’ inanışını taşıyan araştırmacılar her geçen gün yeni bir yerde yeni denizler keşfediyor. Bunların son örneği ise Mars oldu. NASA geçtiğimiz aylarda Mars’ta antik bir okyanus bulunduğuna dair kanıtlar elde ettiğini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre gezegenin kuzey yarımküresinin neredeyse tamamı bir zamanlar büyük bir okyanusla kaplıydı. Bu da yaklaşık olarak dünya üzerindeki Arktik Denizi’ne denk geliyor. Keşif gezegende bir zamanlar hayat olduğuna dair inanışları da güçlendirmiş oldu.

NASA’nın bu keşfi, başka gezegen ve uydularda su bulunduğuna dair ilk veri değil. Zira yapılan araştırmalara göre güneş sistemindeki birçok uydu ve gezegende su var. Bunlardan ilki geçtiğimiz haftalarda buzul tabakasının altında tuzlu bir okyanus taşıdığı belirlenen Jüpiter’in en büyük uydusu Ganymede. NASA yetkililerine göre Ganymede’deki su oranı bütün dünyadakinden daha fazla ve dünyadaki okyanuslardan 10 kat daha derin. Güneş sistemi şu anda çok sulu bir yer gibi görünüyor diyen NASA gezegen bilimleri yöneticisi Jim Green, “Bilim adamları su barındıran gezegenleri keşfetme konusunda çok istekli, çünkü bildiğimiz gibi hayat su olan yerde başlar.” dedi.

Güneş sisteminde su barındıran bir diğer yer ise Satürn’ün buzlu uydusu Enceladus. Bilim adamlarının son keşfine göre Enceladus hidrotermal bir sisteme sahip. Bu sistem uydunun güney kutbundaki okyanusları ısıtacak seviyede güçlü. Araştırmacılar geçtiğimiz sene uydunun güney kutbunda, buzulların altında bir okyanus olduğunu keşfetmişti.

Su varlığı bulunan yerlerden Jüpiter’in uydusu Europa, Dünya’nın uydusu Ay’dan daha küçük. Araştırmalara göre Europa’nın tıpkı dünya gibi kayalık deniz tabanı üzerinde bir okyanus bulundurması kuvvetle muhtemel. Europa’nın yüzeyi sert buz tabakasından oluşuyor. Uydunun oksijen barındıran bir atmosfere sahip olması ise bir diğer ilginç nokta, fakat bu oksijen dünya canlılarının soluyabilmesi için uygun değil.

Bilim adamları geçtiğimiz sene NASA’nın Cassini adlı görevi sonucu Satürn’ün en büyük uydusu Titan’da da bir okyanus bulunduğunu keşfetti. Tıpkı diğer keşiflerde olduğu gibi uydunun buzul yüzeyinin altında bulunan okyanusun en az Lut Gölü kadar tuzlu olduğu düşünülüyor.

2011’de yapılan araştırmalar güneş sisteminin cüce gezegenlerinden Haumea’nın yüzeyinin yüzde 75 oranında kristalize olmuş buzla kaplı olduğunu gösterdi. Çok az sayıda gezegen sıvı halindeki suyu barındıracak seviyede sıcaklığa sahiptir. Güneş sistemi dışında keşfedilen Corot-9b de bunlardan biri. Güneş sistemimizdeki gezegenlere çok benzeyen Corot-9b’nin –23°C ve 157°C. değerleri arasında bir sıcaklığa sahip olduğu düşünülüyor. Cüce gezegenlerden Pluto ve Ceres, yüzeyi buzla kaplı olan Jüpiter’in bir diğer uydusu Callisto, Neptün ve uydusu Triton ile Satürn’ün uydusu Rhea da su bulundurması muhtemel diğer gezegen ve uydular.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika