İstanbul Anadolu yakasında Sabiha Gökçen Havalimanı sınırları içinde yapımı tamamlanan ve tüm global müşterilere motor bakım, tamir, revizyon hizmeti sunacak olan Hava Bakım Onarım Modifikasyon (HABOM) tesisleri bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından törenle açılacak. 550 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan Turkish HABOM sadece THY’ye ait uçakları değil Türkiye’nin çevresindeki hava yollarına da hizmet verecek. Bakım üssü tamamen faaliyete girdiğinde 7 bin kişiye de istihdam sağlayacak. Dünyada ilk üç arasına girmeyi hedef alan HABOM’un Sabiha Gökçen Havaalanı’ndaki modern tesislerin kapılarını THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ilk olarak STAR’a açtı.
Bölgenin merkezi olacağız
Yer hizmetlerinden bakım onarıma, uçak içi aksesuar ve koltuk üretiminden yakıt teminine kadar pek çok alanda faaliyet gösteren 15 iştirakleri olduğunu belirten Topçu, İstanbul’u havacılık sektörünün bölgesel lojistik hizmet üssü yapma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini ve HABOM da bu yönde atılan en büyük adımı olduğunu söyledi. HABOM projesinin finansmanının tamamının THY’nin kendi öz kaynakları ile gerçekleştirildiğinin altını çizen Topçu "İstanbul’a 3.5 saatlik uçuş mesafesinde bulunan 55 ülkede, tüm dünya ticari uçak filosunun yüzde 39’u bulunmaktadır. Bu durum THY ve dolayısı ile ülkemize sağlayacağı katkının yanı sıra, tüm dünya havacılığı açısından da önemli bir değer oluşturacak. Bölge ülkelerinin uçaklarının da bakım merkezi olacağız. 380 bin m2 kapalı alana sahip olan ve dünyanın en büyük ilk 3 uçak bakım merkezinden birine sahip olacak THY Teknik, HABOM ile farklı coğrafyalardan havayollarına hizmet vermeyi hedefliyor” dedi.
Yatırım 4 yılda tamamlandı
HABOM’un 4 yıl içerisinde tamamlandığını, 550 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleştirildiğini vurgulayan Hamdi Topçu " HABOM, Türk Hava Yolları’nın yüzde 100 iştiraki olan Türk Hava Yolları Teknik A.Ş’nin teknik bakım onarım kapasite ve kabiliyetini önemli ölçüde artıracaktır" diye konuştu. Operasyonel anlamda kusursuz bir merkez olarak kendini gösteren HABOM tesisi, en son teknolojiler dikkate alınarak yapılmış. En modern bakım ekipmanlarıyla donatılmış ve sosyal olanakları da bulunan modern bir havacılık kampüsü şeklinde yapılandırılmış olan HABOM aynı zamanda çevre ve insan sağlığını ön planda tutan standartları ile de dikkat çekiyor.
Yıllık 500 milyon ciro
HABOM Projesi yatırımının iki bölüm olarak öngörüldüğünü ifade eden Topçu, projenin 1. bölümümnün dar gövdeli uçakların bakımının yapıldığı hangar ve tesisler, 2. bölümün ise geniş gövdeli uçak bakım hangarı ve ilgili tesislerden oluştuğunu kaydetti. Topçu " HABOM tam kapasite faaliyete geçtiğinde 7 bin kişinin bu tesislerde çalışmasını ve yıllık 500 milyon doların üzerinde bir ciroya ulaşılmayı hedefliyoruz" dedi.
Çevreye duyarlı bir tesis
Turkish HABOM aynı zamanda ilk defa bir havalanı tesisinin her yönüyle güneş enerjisinden faydalanıldığı bir tesisi olarak da dikkat çekiyor. HABOM’da kışın ısıtma, yazın ise soğutma işlemi güneş enerjisinden faydalanarak gerçekleştirilecek aynı zamnada tesisi ihtiyaco olan enerjiyi de yine güneşten sağlayacak. Dünya’da bir ilk olarak ilk defa havaalanında hayata geçirilen bu sisitem ile atmosfere yılda 3 bin ton karbondioksit salınımının da önüne geçilecek.