spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

50 milyon dolarlık uçak siparişi

Seçtiklerimiz

Yaşadığı finansal zorluklar nedeniyle ABD yönetiminden 45 milyar dolarlık sermaye yardımı alan uluslararası finans devi Citigroup’un 50 milyon dolarlık jet uçak siparişi vermesi ülkede tartışmalara neden oldu. Demokrat Senatör Carl Levin, bu satın almayı ’saçma bir davranış’ olarak nitelendirerek, Başkan Barack Obama yönetiminin bu işlemi veto etmesini talep etti.

Almazsa ceza ödeyecek

Finans devi Citigroup, tartışmalara neden olan satın alma için yaptığı açıklamada, ’Dassault Falcon 7X’ modeli jet uçak için birkaç yıl önce sipariş verildiğine işaret ederek, satın almaktan vazgeçilmesi durumunda ise bankanın yine birkaç milyon dolar ceza ödemek zorunda kalacağını belirtti. Bankanın bu alımı yapmak için yine Dassault marka iki adet jetini satacağı, bu jetlerden her birinin fiyatının 27 milyon dolar olduğu kaydedildi.

Konuyla ilgili olarak Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da, Başkan Obama’nın vergi mükelleflerinin parasını alan şirketlerin bu tip harcamaları paranın en yi şekilde kullanımı olarak görmediği belirtildi. Citigroup’un açıklamasında ise jet uçağın alımında Sorunlu Varlıkları Kurtarma Planı (TARP) kapsamında sağlanan kaynağın kullanılmayacağını belirtilerek, “Yeni jet, yakıt ekonomisi sunduğu için Citigroup’un faaliyet harcamalarını düşürecektir” denildi.

Otoculara ’satın’ dedik

Demokrat Senatör Carl Levin ise Citigroup’un yeni jet almasına izin verilmesinin çifte standart olacağını vurgulayarak, şunları söyledi: “ABD’li otomotiv devlerinin CEO’ları jetleriyle uçtukları için eleştirdik. Şimdi bu şirketler ellerindeki jetleri satmaya hazırlanırken, devletten yardım alan bir banka ise 50 milyon dolara yeni jet almak istiyor. Buna izin vermek çifte standarttır. Hazine Bakanı Timothy Geithner’ın bu saçmalığı önlemek için elinden geleni yapmasını bekliyoruz.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika