spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

5 şehit polis için 4 ABD’liye dava

Seçtiklerimiz

Kontrolden sorumlu firmanın 4 ABD’li çalışanı hakkında 15 yıla kadar hapis isteniyor. Antalya’da 19 Temmuz 2006’da 2’si pilot 5 polisin şehit olmasına yol açan helikopter kazasına ilişkin dava 7 yıl sonra açıldı. İddianamede, helikopterin yakıt kontrol cihazına giren ‘pirinç’ tanesi büyüklüğündeki plastik madde sonucu düştüğü belirtildi. Helikopterin bakım ve kontrolünden sorumlu firmanın 4 ABD’li çalışanı ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan yargılanacak.

Antalya Cumhuriyet Savcısı Murad Kaya tarafından hazırlanan 4 sayfalık iddianamede; Hoa Nguyen, William Bill Costa, Frank Motola JR. İle Tony Carago adlı kişiler şüpheli olarak yer aldı.tn bakım ve kontrol sorumluluğunu üstlenen iki firmada çalışan ABD’liler Antalya Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 ila 15’er yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak.

MONTAJDA GİRMİŞ

İddianamede, Emniyet Genel Müdürlüğü Helikopter Kaza Kırım Teknik Heyeti’nce hazırlanan rapora işaret edildi. Buna göre yakıt kontrol cihazında (HMU) yakıt akış orifisi yönünde pirinç tanesi büyüklüğünde plastik bazlı yabancı bir madde bulundu.

HMU’nun ilk montajı esnasında bir şekilde bu bölüme girmiş olabileceği tahmin edilen plastik malzemenin uçuş rejimini olumsuz yönde etkilediği belirtildi. Başsavcılık, uzmanlardan oluşan 3 kişilik bilirkişi heyeti de oluşturdu.

BİLİRKİŞİ RAPORU

Bilirkişi raporunda; yakıt kontrol cihazı içerisinde pirinç tanesi büyüklüğünde plastik bazlı yabancı bir malzemenin bulunmasının yakıt akışının düzensizliğine sebebiyet verdiği ve pilot kumandalarında beklenmeyen düzensiz tepkilere neden olduğunu savundu.

Pilotlar tarafından “emergency” prosedürlerinin uygulanmaya çalışıldığı, tüm çabalara ve motorun çalışıyor olmasına rağmen kazanın önlenemediği kaydedildi.

Amerika’ya gönderildi

İddianamede, helikopterin bakımını  yapan Goodrıch firması teknik ekibince toplanan tüm parçaların ABD’de incelendiği ifade edildi. Firma, sözkonusu parçanın yangına müdahale sırasında sıkılan su yüzünden içeriye girmiş olabileceğini iddia etti. Bunun üzerine ikinci bilirkişi heyeti devreye sokuldu. Bu raporda “Helikopterin motorunun teknik bakımını ve kontrolünü yapan kişiler sorumludur” denildi.

‘İhmal yok’ savunması

Helikopterin bakım sorumluluğunu Goodrich Pump ile Rolls Royce’da  çalışan 4 uzmanın üstlendiği tespit edildi. Adli istinabe yoluyla Hoa Nguyen, William Bill Costa, Frank Motola JR. İle Tony Carago’nun savunmaları alındı. ABD’li şüpheliler, kazanın kendi ihmal ve hataları sonucu yaşandığı iddiasını reddetti.

Yanarak şehit oldular

Pilot Emniyet Amiri Hakan Kaya ile pilot başkomiser Kudret Çalık yönetimindeki MD-600N helikopteri 19 Temmuz 2006’da Antalya’da asayiş uçuşu yaparken, bilinmeyen bir sebeple mecburi inişe geçti. İniş esnasında helikopterin sol kızağı kırıldı ve sola yatarak düştü. Yaklaşık 30 metre yol boyunca sürüklenen helikopter 2-3 dakika sonra alev topuna dönüştü. Pilotların yanı sıra Antalya Muhabere Şube Müdürü Ramazan Can, komiser Adem Vurucu ile teknisyen polis Osman Karadağ yanarak şehit oldu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika