spot_img
spot_imgspot_img
24.7 C
İstanbul
Cuma, 4 Ekim 2024

3. havalimanını 5 ortak bitireceğiz

Seçtiklerimiz

İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının inşaatı başlayıp finansman müzakereleri sürerken, dünyanın en büyüğü olacak projeye iştirak etmek isteyen yerli-yabancı pek çok grup ihaleyi kazanan konsorsiyumun kapısını ortaklık için çalmaya başladı. 3. havalimanının takriben bir sene önce yapılan ihalesini 22.1 milyar euroya kazanan Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Teşebbüs Grubu ise projeyi kendileri bitirmekte kararlı.
 
Limak İdare Heyeti Başkanı Nihat Özdemir, “Bu işe 5 iştirak ederek başladık, 5 iştirak ederek açacağız. İçeriden ve dışarıdan çok iştirak etmek isteyen var fakat bu işi biz yapıp bitireceğiz” dedi.
 
Hızlı ilerliyoruz
 
Başbakan Erdoğan tarafından 7 Haziran’da temeli atılan 3. havaalanı konusunda son vaziyeti anlatan Özdemir, şunları söyledi: “İhaleden sonraki bir yıllık vakitte masterplan dahil yapılan işler çok hızlı ilerledi. Biz şu anda hızlı dahi ilerliyoruz. Bu süreçler Avrupa’nın en gelişmiş olsa, iki seneden önce bitmezdi. Temeli attık ve özkaynaklarımızla inşaata devam ediyoruz. 29 Ekim 2017’de açılışımızı yapmayı tasarılıyoruz. Bütün tasarı programımızı ona göre yapıyoruz. Şayet hava meydanı gecikirse, İstanbul merkez olma avantajını kaçıracak. Keşke biz bu projeyi 2017 değil, 2016’nın sonuna yetiştirebilseydik. Zira artık İstanbul havacılık açısından sıkışıklık yaşamaya başladı.”
 
‘İsmini ben dahi bilmiyorum’
 
BAŞBAKAN Erdoğan’ın 7 Haziran’da projenin temellerini attığında, havalimanının ismini da izahı bekleniyordu. Ancak, bu beklenti gerçekleşmedi ve havalimanının isimi gizli kaldı. Nihat Özdemir, proejnin ismini kendisinin dahi bilmediğini belirterek, “Havalimanının gerçek sahibi devlet, dolayısıyla isim hakkı da onların. İsim temel atma merasiminde de konuşulmadı, Başbakan konu bile yapmadı. Proje biraz daha ortaya çıksın, açılıştan önce izah edir. Zati havalimanın açılmadan bir müddet önce kodunun belirlenmesi için müracaat yapmak gerekiyor. Bu başvuru sürecinde ismi de ortaya çıkar” diye konuştu.
 
Finansmanı Eylül’de hazır
 
HAVALİMANI için finansman çalışmaları da sürüyor. Şu anda özkaynak ile inşaatı devam eden havalimanı için 8 yerli bankanın finansmana katılma müzakereleri yaptığı, yabancı bankaların da alaka gösterdiği belirtiliyor. Ancak daha finansman paketi ile ilgili net bir model ortaya çıkmadığı yetkililer tarafından dile getiriliyor. Nihat Özdemir, finansman çalışmalarıyla ilgili şu bilgiyi verdi:“Kredi müzakerelerimiz devam ediyor. Ağustos-Eylül ayında finansmanın tamamiyle sonlanacağını düşünüyoruz.”
 
Postaya da talip olacak
 
LİMAK, Kosova’da elektrik dağıtımının yanı sıra bir havalimanı da işletiyor. Kosova’nın ilk özelleştirmesinin bu havalimanı işi olduğunu anlatan Nihat Özdemir, “Onu muvaffak olduk. Elektrik dağıtımı da muvaffak olduk. Bir yıldır gürültüsüz bi şekilde devam ediyoruz. Türkiye’deki PTT benzeri posta ve telekom hizmetlerini de ihale etmişlerdi ama netice alamadılar. Yine ihale ederlerse, ortağımız Çalık’la veyahut ayrı olarak orada da olmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
 
Market gibi ciro var, kâr yok
 
NİHAT Özdemir, elektrik dağıtım işini süpermarketlere benzeretek, “Elektrikte dağıtım şirketleri çok yüksek cirolar gerçekleştiriyor. Tıpkı bir hipermarket gibi kasadan çok nakit çıkıyor. Cirolar çok yüksek ama EBITDA’ya sıra gelince aynı performans yok. Kârlılık ancak yüzde 2’lerde kalıyor. Mesela BEDAŞ orta ölçekli bir banka gibi” dedi.
 
Kosova’nın elektriğini dağıtıyor
 
LİMAK ve Çalık tarafından yarı yarıya ortaklıkla kurulan Çalık-Limak Kosova Enerji Şirketi, Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi’ni (KEDS) devraldı. Limak Holding İdare Heyeti Başkanı Nihat Özdemir, Kosova’nın elektrik dağıtımını Mayıs 2013’te 26 milyon 300 bin euroya devraldıklarını anımsadarak, KEDS’in faaliyetleri ile ilgili şunları söyledi: “Bugüne kadar 15 milyon euro yatırım yaptık. Her sene 20 milyon euro yatırım yapmayı tasarılıyoruz. Şu anda 450 bin abonemiz var. 5 milyar kilovat saat enerji dağıtıyoruz. Mayıs ayında devraldık ve daha elektriğe zam yapmadık. Devraldığımız elektrik fiyatlarıya devam ediyoruz. Elektriğin bedeli burada 6-6.5 euro cent/kilovat saat. Türkiye’de ise 12 euro cent. Devraldığımızda kayıp-kaçak oranı yüzde 40’tı bu oranı yüzde 32’lere çektik. Ağlar çok daha önceki olduğu için teknik kayıp var. Tito döneminden kalan ekipmanlar var. Teknik kaybın oranı yüzde 4 ile yüzde 6 arasında olmalı. Burada teknik kayıp yüzde 17-18 civarındaydı. 8 ayda yüzde 15’e kadar düşürdük. Her yıl yaptıımız yatırımlarla tenik kayıbı azaltacağız. Kaçağı da ağa hakim olarak önlemeye çalışıyoruz. Her sene yüzde 3 oranında kayıp kaçağı azaltmayı amaçlıyoruz.” Özdemir, Kosova dışında Nijerya’da da elektrik dağıtım fırsatlarını incelediklerini söyledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika