spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

20 Boeing uçağı karşılığında 1 Türk astronot!

Seçtiklerimiz

Amerikan gizli belgelerini yayımlamaya devam eden Wikileaks, Türkiye ile ilgili yeni ilginç iddialarda bulundu. Daha önce Türk liderler hakkında asılsız iddiaların yer aldığı belgeleri sızdıran site, dün de Türkiye’nin 20 Amerikan Boeing yolcu uçağı alımı karşılığında, ABD’den uzaya bir Türk astronotu gönderilmesi için yardım istediğini ileri süren ABD diplomatik belgelerine yer verdi. New York Times gazetesinin yayımladığı belgelere göre, Ocak 2010’da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ABD’nin o dönemdeki Ankara Büyükelçisi James F. Jeffrey ile yaptığı görüşmede, Türkiye’nin, ilerideki bir NASA uçuşunda bir Türk astronotun yer alması karşılığında Türk Hava Yolları’nın (THY) 20 Boeing yolcu uçağı satın alma önerisinde bulunduğu öne sürüldü.

       

Belgelerde Bakan Yıldırım’ın, Büyükelçi Jeffrey’e Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, ABD Başkanı Barack Obama’ya "Türkiye’nin uzay programına ABD’nin yardım etmesini ve Amerikan Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) Türkiye’nin havacılık emniyetinin iyileştirilmesine destek sağlamasını isteyen" talebini de ilettiği belirtiliyor. Jeffrey ise, mesajında, "Belki yörüngeye bir Türk astronotu yerleştiremeyebiliriz ama havacılık güvenliğini iyileştirmek için Türkiye’nin kapasitesini güçlendirebileceğimiz ve amacımıza uygun programlar mevcut. Satış için şansımızı azamiye ulaştırmak istiyorsak, bakanın muğlak isteğine bir şekilde yanıt vermeliyiz" diye yazıyor.

       

Bu arada, Ankara’daki ilgili çevreler Wikileaks’in bu iddiasını "Aslı-faslı olmayan dedikodular" diye değerlendirdi. Öte yandan belgelerde ayrıca, ABD ve Fransa arasında, 2007’de Bahreyn’e yolcu uçağı satışı konusunda zorlu bir savaş verildiği, Boeing jeti satın almaları karşılığında, Ocak 2008’de George W. Bush’un bu ülkeyi ziyaret sözü verdiği ileri sürüldü. Bir belgede de, ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Kralı Abdullah’ın kendi özel uçağına ABD Başkanlık uçağı Air Force One ile aynı teknolojinin uygulanması karşılığında, Boeing satışı için devreye giriyor.

       

         

       

         

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika