spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

1 milyon esnaf işsiz durumda

Seçtiklerimiz

 ATSO’nun eylül ayı olağan meclis toplantısı, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk’ün de katılımıyla yapıldı.

ATSO Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Budak, Antalya’da turizm ve tarımda bir başarı hikayesi yazıldığını ancak uzun yıllardır devam eden yapısal sorunların turizmin ve tarımın geleceğini tehlikeye soktuğunu söyledi.

Yapısal sorunların çözümünde birçok kuruma iş düştüğünü kaydeden Budak, denetimlerde ve kanunlarda büyük eksiklikler gördüğünü, cezalarda caydırıcılık bulunmadığını, büyük bir plansızlık olduğunu dile getirdi.

Ticaret ahlakı konusunda da artık bir takım kriterlerin belirlenmesi konusunda ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Budak, "Yapısal sorunların yoğun olarak olduğu bir ortamda esnaf işsiz kalmaya devam edecek. Bugünkü rakamlarla Türkiye genelinde 1 milyon esnaf işsiz durumda. Bu, büyük bir sosyal patlama noktasına doğru gidiyor" diye konuştu.

Antalya’da bireysel turizm neredeyse kalmadığını, artık kitle turizmi yapıldığını anlatan Budak, "Kendi bavulunu, çantasını hazırlayıp Antalya’ya gelip kültür, sanat faaliyetlerine katılıp, belki sporunu yapıp giden turist neredeyse yok. Kitle halinde gelen ve tekrar ülkesine dönen turist var. Bunun çözümü için Antalya’nın kent kimliğini kazanması gerekiyor. Bunun için de tarihe, kültüre, sanata ciddi yatırım yapılması gerekiyor" diye konuştu.

– Alkol satış düzenlemesi

Alkollü içkilerin satışı konusunda yeni düzenlemenin turizm kentleri ile diğer kentlerde aynı şekilde ele alınmaması gerektiğini çok söylediklerini fakat düzenlemenin her yer için aynı şekilde çıktığını söyleyen Budak, "Bu, turiste anlatabileceğimiz bir mesele değil" değerlendirmesinde bulundu.

Kaleiçi’nde mekanların oldukça küçük olduğunu ve dışarıya mutlaka masa ve sandalye konulduğunu anlatan Budak, bunun bir Akdeniz kültürü olduğunu, diğer Akdeniz ülkelerinde de böyle olduğunu dile getirdi.

– Batı çevre yolu

Budak, 2016 yılında yapılacak EXPO’nun Antalya için milat olacağını fakat EXPO’ya kadar Antalya’nın trafik ve ulaşım sorununun mutlaka çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, 8 milyon ziyaretçi beklenen EXPO’ya bu kadar insanın nasıl getirileceğinin bugünden düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Batı çevre yolunun bazı bölümlerinin 31 Aralık’ta hizmete açılacağının daha önce duyurulduğunu belirten Budak, şöyle konuştu:

"Yeni edindiğimiz bilgiye göre Çandır Çayı ile Karaman Çayı arasında bin 800 metrelik bölgede imar sorunu vardı. İki hafta kadar önce Ankara’da yaptığımız ziyaret sırasında (kamulaştırması çözüldü) denildi. Burada 30 hektarlık bir alanın kamulaştırılması gerekiyor. Yeni duyduğumuz bir bilgiye göre ise buradaki 30 hektar yerine yeni bir plan sunulmuş. 280 hektarlık bir alanda imar uygulaması isteniyor. Orası tamamen narenciye bölgesi. 280 hektar olarak gösterilen bölgede 450 bin ağacın kesilmesi gerekiyor. Müthiş bir rakam. 300-350 bin nüfus yoğunluğu da gelecek diye bir bilgi aldık. Antalya’nın kalbi olan bir yer orası, böyle çözülecekse hiç çözülmesin. Orası bir de taşkın alanı, öyle bir alana imar vermek hükümetimiz politikalarına da aykırı. Öyle bir alana imar vermek Antalya için katliamdır."

– Kayıtdışılık

Bir diğer önemli sorunun kayıtdışılık olduğunu kaydeden Budak, sanayi, ticaret ve diğer kurumların denetimleri yoğun olarak yapması gerektiğini anlattı.

Budak, "Çünkü vergisini tam ödeyen, faturasını tam kesen, rekabet için göbeği çatlayan birisi olarak söylüyorum. Biz rekabet edemiyoruz. Yani biz aslında enayi iş adamları tarafında oluyoruz" diye konuştu.

Budak, uluslararası iş yapmak için şirketlerin kendisini sürekli geliştirmesi, inovatif olması ve daha teknolojik ürünlere yönelmeleri gerektiğini ancak bu kadar kayıtdışı ve kalite sorunu olan bir ortamda rekabet edilemeceğini dile getirdi.

– Antalya Valisi Öztürk

Toplantıda konuşan Vali Öztürk de Antalya’nın bugün Türkiye’nin beşinci büyük kenti olduğunu fakat yakın zamanda Adana’yı geçmek üzere bulunduğunu söyledi.

Antalya’nın turizm ve tarım sektörüne katkısının büyük olduğunu anlatan Öztürk, bu nedenle şehirde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün farklı yapılanması gerektiğini ifade etti.

Yeni alkol satışı düzenlemesiyle ilgili Antalya’da yaşanılan sorunların kendilerine de iletildiğini kaydeden Öztürk, "Alkol satışı yasağı yazın 24.00, kışın 22.00 olsun şeklindeki önerilerini Kültür ve Turizm Bakanımız ile diğer ilgili bakanlarımıza ileteceğiz" dedi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika