Uçak Filosu Geri Dönüşüm Derneği (AFRA) önümüzdeki 20 yıl içinde 12 bin uçağın hizmet ömrünün dolacağını tahmin ediyor. Farklı kuruluşların tahminleriyle bu rakam 20 bine de ulaşabilir. Bu da uçak söküm ve yedek parça sektöründeki uzmanlara göre işlerdeki hacmi yakın bir dönemde çok hızlı artıracak, öte yandan parça fiyatlarını da düşürecek.
Raporda COVID-19 nedeniyle emekliye artan uçak sayısının artması ve ucuz geri dönüştürülebilir malzemelerin bulunabilirliği ise büyümenin itici güçlerinden olacak. Reuters’a konuşan Oliver Wyman danışmanları ise yere indirilmiş uçakların kaderinin piyasa tarafından yakından izlendiğini ve yeniden kullanılabilecek parçalar için ‘talep tsunamisi’ yaşanmasını beklediklerini söylüyor.
Naveo Direktörü Richard Brown tüm bu uçakların hemen söküme gitmeyeceğini ve bazı havacılık şirketlerinin pazar koşullarının iyileşmesini bekleyebileceğini belirtiyor. Her yıl 40 ila 50 uçağın sökümünü gerçekleştiren İngiltere merkezli Air Salvage International ise pandemi başından bu yana normalden daha fazla uçağın söküm için kendilerine geldiğini aktarıyor.
IATA ve ICAO’nun ortak raporuna göre gelecek 20 yılda 20 binden fazla uçak emekliye ayrılacak. Dünya üzerindeki ticari uçakların yüzde 20’den fazlası – yaklaşık 27 bin uçak – 20 yaşının üzerinde. Bir ticari uçağın ortalam emeklilik yaşı ise 26,5. Kargo uçaklarında ise bunun 32’ye yükseldiği belirtiliyor.
Şimdi ise giderek daha fazla uçağın yere indirilip söküme gönderilmesinin, yılda 3 milyar doları bulduğu düşünülen uçak parçası sektöründe fiyatları düşürebileceği belirtiliyor.
Naveo Consultancy, uçak satış sonrası bakım, tamir ve onarım sektörünün 50 milyar dolar büyüklükte olduğunu, tahmin ediyor. Reuters’a konuşan bir sektör yöneticisi şu anda parça almaktan çekindiklerini, fiyatların yakın bir gelecekte çok fazla uçak söküme gideceğinden düşmesinden endişe ettiklerini belirtiyor.