spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
İstanbul
Pazartesi, 18 Mart 2024

Havacılıkta 2020 – İlk Çeyrek Rapor

Seçtiklerimiz

Dünya Havacılığı 2020 yılın da çok umut verici, muhteşem ve süper bir yıl olacak demek isterdim.

Ama maalesef öyle gözükmüyor. Türkiye ve Dünya Havacılığı, 2020 yılı ilk çeyrek raporları maalesef pek umut verici olmadı. 2020 yılının ilk çeyreği tamamen felaketler zinciri ve gelecek çeyrek dönemler de bizleri neyin beklediğini bilmemekle birlikte kötü felaketlere hazır olmamız gerektiğini ve maalesef hayra delalet gelişmelerin yaşanmayacağını işaret etmektedir.

2020 yılı ilk çeyreğinde havacılıkta yaşanan en etkili olaylar; Uçak kazaları, Korona Virüsü ve İflaslar…

HAVACILIKTA 2020 – İLK ÇEYREK RAPOR:

1. İran’da Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı düştü. 167 yolcu ve 9 mürettebatın bulunduğu uçaktan sağ kurtulan olmadı.

2. İzmir’den İstanbul’a gelen Pegasus Havayolları’na ait Boeing-737 model bir yolcu uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı’nda pistten çıktı ve uçak üç parçaya bölündü. Uçaktaki 177 yolcu ve 6 mürettebatın tahliye edildi ve kazada 3 kişi yaşamını yitirdi.

3. Türkiye’nin özel ve köklü havayolu firması AtlasGlobal iflas etti. Yüzlerce Pilot, Kabin Memuru ve binlerce personel bir anda işsiz kaldı ve maaşlarını alamadı.

4. NBA ve Los Angeles Lakers’ın efsane ismi Kobe Bryant, geçirdiği bir helikopter kazası sonrasında hayatını kaybetti.

5. İran’da Caspian Havayollarına ait yolcu uçağının Mahşehr kentindeki havaalanına inişi esnasında pistten çıktı ve 2 yolcu ağır yaralandı.

6. Çin’in Wuhan kentinde çıkan Korona Virüsü dünya çapında paniğe yol açtı. Dünya havayolu ve turizm sektörü alt üst oldu. Ve birçok havayolu zarar etti. Virüs nedeniyle iflas eden havayolları dahi oldu. Korona Virüsünün etkileri hala devam ediyor.

7. Korona Virüs nedeniyle Amerika, Avrupa, Ortadoğu v.b merkezli birçok havayolu ÇİN seferlerini askıya aldı. Milyonlarca yolcu mağdur edilirken, havayolları ise ciddi zararlar etti.

8. Korona Virüs Nedeniyle İngiltere merkezli en büyük bölgesel havayolu – FLYBE havayolları iflas etti.

9. Trans States Airlines (USA), Nantucket Express (USA) ve Air ITALY tüm uçuş operasyonlarını durdurdu.

10. 1997 yılından itibaren Boeing 29 Ocak 2020 tarihinde yaptığı kazanç raporunda ilk defa zarar açıkladı.

11. Bombardier ticari havacılık işinden çıktığını açıkladı. Ve A220 programındaki payını 591 milyon dolara Airbus firmasına sattı.

12. Dünya da nedeni belirsiz birçok küçük eğitim uçağı düştü. Ayrıca Ülkeler arası yaşanan gerilim ve savaşlar nedeniyle birçok askeri savaş uçağı düşürüldü ve ölümler yaşandı.

İlk çeyrek rapor baz alındığında gelişen olaylar neticesinde ve geleceğe dair oluşabilecek tahmini olaylar karşısında bir takım önlemler alınması gerektiğini apaçık gözler önüne sermektedir. Havayolu firmaları geleceğe dair çok farklı senaryolar üretip çok kısa zamanda etkili olabilecekleri birden çok kriz masası oluşturmalıdır.

Bazı Örnek Senaryolar-Hazırlıklar-Planlar (Kriz Masaları):

  • Toplu Sefer iptallerinde ulaşım, konaklama, bilet değişim, bilet iade ve özel çağrı merkezi hizmeti v.b
  • Toplu Sefer iptallerinde bagaj hizmetleri, hızlı kayıp bagaj takibi ve teslimi veya gönderimi..v.b
  • Uçak kazalarında (1.derece, 2.derece ve 3.derece de) alınacak önlemler ve planlar ……v.b
  • Basın ve Medya yönetimi, yönlendirilmesi ve bilgilendirilmesi….v.b
  • Siber saldırılara karşı alınacak önlemler ve tedbirler…..v.b
  • Uçak teknik bakım, onarım ve personel alımı, denetimi ve kontrolü….v.b

Unutmamalıyız ki; beklenmedik bir zamanda oluşan bir kaza veya doğal afet sırasında gerekli, ivedi işlerin yürütülmesi için yetkili kimselerden ve uzman kişilerden oluşturulan kurul (Kriz Masası) hayat kurtarır.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika